ZATVOREN ULAZ U EU: „Šta god Srbija da uradi, neće ući u EU!“

radovi autoput bager buldozer znak stop

Ničemu ne vodi da se ponašamo glupo, kao da ne razumemo šta se dešava. Nije reč o Hrvatskoj, pa čak ni Merkelovoj.

Da je zavisilo od Nemačke i Merkelove, ne verujem da bi bilo krize u monetarnoj uniji, izbegličke krize, krize Šengenskog i Lisabonskog sistema, Bregzita, „anti raketnih“ baza i sankcija protiv Rusije i mnogo sličnog.

EU i Merkelova nisu izvršavale obećanja i obaveze prema Srbiji i kada su ih preuzimali lideri čvrstih pozicija u stabilnim zemljama.

Danas kada je čitava EU postala nestabilno područje, kada otuda kapital beži a neizvesnost raste, kada većina lidera, uključujući i Merkelovu, Olanda i druge nije sigurna koliko dugo će još ostati u svojim sedlima, biće još više obećanja, ali na žalost, sa još manje pokrića.

Put ka EU prekinut je za saobraćaj u do sada nezabeleženom zemljotresu. Da li će biti rekonstruisan, kada i kako, da li će za Srbiju ikada postati prohodan?

Da li će Srbija ikada dobiti naknadu štete za dosadašnja ulaganja i stradanja?

Neizvesno je.

Srbija može, kao i dosad, da plaća drumarinu bez presedana, ali tzv. jedini put je razoren i neprohodan sine die.

Što se Merkelove tiče, počeo bih da joj verujem tek kada bi se izvinila za zločine nemačke države protiv srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata, posebno za masovno streljanje đaka, nastavnika i drugih civila oktobra 1941. u kragujevačkim „Šumaricama“, kao i kada bi prihvatila da nadoknadi ratnu štetu izazvanu agresijama 1941-1945. i 1999.

Share this post: