Zatvorska molitva s Kusturicom i Nikitom Mihalkovim

nikita-mihalkov-emir-kusturica

Među 25 ostvarenja iz devet zemalja selektori festivala u Podgorici odabrali su priču o pokajanju grupe zatvorenika KPZ Niš, koji su svojim rukama obnovili crkvu.

U premijernom izdanju međunarodnog Hristovaskrsnog festivala pravoslavnog filma, koji počinje danas i odražava se do 13. maja u Podgorici, među 25 ostvarenja iz devet zemlja biće prikazan i film „Zatvorska molitva“.Prvi dokumentarac urađen u produkciji „Adrija medija grupe“, koji potpisuje scenarista i reditelj Miljan Gogić, odabrali su profesor na Akademiji umetnosti Dragan Elčić i producent i dramaturg Jovan Marković. Dolazak u Crnu Goru za 12. maj najavili su i proslavljeni reditelji Nikita Mihalkov, Emir Kusturica i Nikolaj Burljajev.

Otvorena vrata za sve

Festival nije takmičarskog karaktera, njegov organizator je nevladina organizacija Hristovaskrsni festival pravoslavnog filma, a pokrovitelj je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Direktor Radisav Jevrić najavio je na konferenciji za medije da će Festival biti održan u Kripti Hrama Hristovog vaskrsenja, a ulaz će biti besplatan.

Nakon martovske premijere, koja je sa oduševljenjem propraćena u Nišu i pre mesec dana u Beogradu, i publika u Podgorici će 10. maja moći da vidi ovo vrsno dokumentarno ostvarenje o pokajanju grupe zatvorenika KPZ Niš, koji su svojim rukama obnovili crkvu unutar zatvora.

Šest dana festivala

– Veliko je priznanje za naš film što je selektovan na festival na kom će se okupiti autori iz svih krajeva sveta i s gostima kao što su Kusturica i Mihalkov – rekao je Gogić.

Mihalkov i Kusturica stižu na festival 12. maja, kad se ekipa seli u manastir Ostrog. Svečano otvaranje biće večeras u 21 sat u Kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Tokom šest dana biće prikazano 25 filmova – animirani, kratkometražni, igrani, dokumentarni i dugometražni.

(Kurir)

Share this post: