Zbogom, legendo: Preminuo Bata Živojinović

Legenda

foto: „Medija centar Beograd“

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović (82) preminuo je sinoć u 22.45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Jugoslovenski i srpski je pozorišni, televizijski i filmski glumac na filmskom platnu je debitovao 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare. Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.

Snimao je filmove u kojima je igrao glavne uloge na prostorima svih bivših jugoslovenskih republika. Jedan je od rodonačelnika takozvanog „Crnog talasa” u jugoslovenskom filmu, nastalog početkom šezdesetih, u kojima je kontinuirano nastupao sve do kasnih sedamdesetih godina.

Paralelno s njima, igrao je i u tzv. partizanskim filmovima u kojima se proslavio tokom 60-ih i 70-ih, a jedan od njih, Valter brani Sarajevo, mu je doneo veliku popularnost u Kini.

Osim glume, uporedno se bavio i politikom. Od početka devedesetih godina bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u nekoliko mandata, a 2002. godine bio je kandidat SPS-a na republičkim predsedničkim izborima u Srbiji. Smatra se najvećim srpskim glumcem, sa najviše uloga.

Velimir Bata Živojinović nalazio se na odeljenju intenzivne nege u bolnici „Sveti Sava“, a primljen je na Veliki petak zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, a posle komplikacija, amputirana mu je noga.

Bata Živojinović je već nekoliko godina imao narušeno zdravlje. Pre četiri godine doživeo je težak moždani udar. Skoro godinu dana je ležao u Specijalnoj bolnici za lečenje cerebrovaskularnih bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu. Legenda srpskog glumišta je u oktobru 2006. doživeo srčani udar, a bolovao je i od gangrene, koju je lečio na Kubi uz pomoć ćerke Jelene. Bolest je podmuklo napredovala – do ovih dana, kada je stručni tim kardiovaskularne bolnice „Dedinje“, uz saglasnost porodice, odlučio, krajem protekle nedelje, da Bati amputira deo leve noge i pokuša da mu produži život.

Filmski debi je imao 1955. u ostvarenju “Pesma sa Kumbare” Radoša Novakovića, a prve ozbiljnije uloge u filmovima “Vlak bez voznog reda” (1959) i “Rat” (1960) koje je režirao Veljko Bulajić sa kojim će često sarađivati i u narednim decenijama. Za uloge u “Kozari” (1962), flmovima “Tri” (1965), “Skupljači perja” (1967), “Majstor i Margarita” (1972)  nagrađen je Zlatnom arenom u Puli, za ostvarenje “Tren” (1978) je dobio nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Nagrađivan je i na festivalima u Nišu i na Paliću, a koliko je popularan u Kini svedoči podatak da je dobio i svoje pivo “Valter“.

Bata je u svojoj karijeri snimio više od 340 filmova i TV serija, i teško je nabrojati sve uloge: “Bitka na Neretvi”, “Partizanska eskadrila”, “U raljama života”, “Šećernu vodicu”, “Balkan ekspres”, “Kako je propao rokenrol”, “Igmanski marš”, “Naivko”, “Most”, TV serije “Sivi dom”, “Građani sela Luga”, “Priče iz radionice”, “Bolji život”, “Srećni ljudi”

Bata je iza sebe ostavio suprugu Julijanu, sina Miljka, ćerku Jelenu i šestoro unučadi.

(Kurir)

Share this post: