Zdravko Tolimir umro Radovanu Karadžiću na rukama u hodniku zatvora u Hagu!

Zdravko-Tolimir

Radovan Karadžić prvi pritekao u pomoć Zdravku Tolimiru koji je u ponedeljak uveče preminuo u Sheveningenu od posledica srčanih problema.

– Te večeri Tolimir je krenuo iz svoje ćelije ka govornici, najverovatnije da se javi supruzi Nadi. Pošto se teško kretao imao je uvek ispred sebe hodalicu koju je jedva gurao.

U jednom trenutku nije mogao da stoji i seo je na tu hodalicu. U blizini je bio Radovan Karadžić i video je da Zdravku nije dobro.

Dok mu je prilazio Tolimir je samo skliznuo sa nje i pao, Radovan je odmah počeo da doziva stražu i lekara i pokušao je Tolimiru da pomogne ali mu, nažalost, nije bilo spasa…. Lekari su vrlo brzo došli, probali da ga ožive, ali nisu uspeli – priča naš izvor z Haga.

radovan karadzic

General Zdravko Tolimir uhapšen je 30. juna 2007. godine General Tolimir u zajedničkoj akciji policija Srbije i Republike Srpske u okolini Bratunca, a potom je odveden u Banjaluku. Prema tada objavljenim informacijama, Tolimir je lociran i uhapšen kada je pokušao iz Srbije da pređe u RS.

Haški tribunal osudio je krajem 2012. generala Vojske Republike Srpske Zdrava Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za dešavanja u Srebrenici u leto 1995.

Preminuli general nije imao dece, a jedina porodica mu je bila supruga Nada koja ga je često posećivala u pritvoru u Hagu.

S. Vojinović

(Kurir)

Share this post: