Železnice Srbije dobile ruskog partnera za modernizaciju vozova i oko 500 km pruga

voz tramvaj buducnost brzina prolaz pruga

Železnice Srbije potpisale su ugovor o rekonstrukciji još tri deonice pruge na Koridoru 10, ukupne vrednosti 26,4 miliona dolara.

Direktor preduzeća Infrastruktura Železnica Srbije Goran Maksić i ruske kompanija RŽD internešnel Sergej Pavlov potpisali su danas ugovor o rekonstrukciji tri deonice pruge na Koridoru 10 u dužini od 46 kilometara.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je novinarima nakon potpisivanja ugovora da taj projekat predstavlja nastavak modernizacije u okviru koje će ove godine biti obnovljeno 130 kilometara pruga, a ukupno 500 kilometara u naredne tri godine.

Ona je rekla da je danas otvorena za saobraćaj obnovljena deonica pruge Ruma-Golubinci kojom će vozovi moći da se kreću 120 kilometara na sat, umesto sadašnjih 30 kilometara na sat, što govori šta su srpske Železnice danas.

Ministarka je dodala i da je u toku realizacija projekata obnove železničke infrastrukture vredne 1,5 milijardi evra.

Direktor Ruskih železnica Oleg Belozjorov rekao je da je ovo važan projekat za rusku kompaniju i da je zato odabrao da dođe u u Srbiji na jedno od prvih službenih putovanja na novoj funkciji.

Belozjorov je rekao da očekuje da će realizovati i nove projekte na srpskim železnicama.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je da su železnice impuls razvoja ekonomije i da će predstojeća poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi dodatno razviti ekonomsku saradnju dve zemlje.

Planirani početak radova na deonicama Vranjska Banja-Ristovac (17,7 kilometara) i Bujanovac-Bukarevac (13,7 kilometara) je prvi kvartal 2016. godine, dok će radovi na deonici Vinarci-Đorđevo (15 kilometara) početi u trećem kvartalu 2016. godine.

zeleznica voz

 

U potpunosti će biti zamenjeni donji i gornji stroj pruge, i modernizovani sistemi signalizacije i telekomunikacija i kontaktna mreža.

Zahvaljujući sredstvima iz ruskog kredit u Srbiji će biti modernizovano ukupno šest deonica pruga na Koridoru 10 dugih 112 kilometara, a vrednost radova je oko 75 miliona dolara.

Kada je reč od tri deonice Koridora 10 na severu Srbije, ukupna dužina je 65,7 kilometara. Već su otvorene deonice Sopot Kosmajski – Kovačevac i Ruma – Golubinci i treća deonica Mala Krsna – Velika Plana, na kojoj kreću radovi na remontu, početkom oktobra. Ukupna vrednost radova na modernizaciji te tri deonice je 48,7 miliona dolara.

(BETA/Tanjug)

Share this post: