ZEMAN: Rešenje za izbeglice – ograde i deportacija

milos zeman

Za rešavanje izbegličke krize potrebno je preduzeti dva koraka – prvi je zaštita spoljnih granica, a drugi deportacija, izjavio je češki predsednik Miloš Zeman.

„Izbeglice ne dolaze samo iz ratom pogođenih država. Oni dolaze iz Pakistana, čak i sa Kosova i iz Albanije, Senegala, Eritreje i mnogih drugih zemalja gde nisu ratovi“, rekao je Zeman u intervjuu agenciji Tass.

Zato je, kako je istakao, pogrešno tvrditi da uzork migrantske krize leži u problemu rata na Bliskom Istoku. „To znači da je problem izbeglica problem razvoja zaostalih naroda, koji se učtivo nazivaju zemljama u razvoju“, rekao je Zeman.

Zeman je dodao da najoptimističnija predviđanja kažu da će se priliv izbeglica u EU udvostručiti u ovoj godini, u odnosu na 2015, dok pesimisti navode da će možda biti i do pet puta veći.

„Pesimisti navode da će priliv izbeglica biti tri, četiri ili čak pet puta veći.

Kao što znate, milion izbeglica je već u Njemačkoj. To je veliki broj. Ako bi se njima pridružilo još dva miliona, ne mogu ni da zamislim šta bi moglo da se dogodi“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, da bi se izbegao takav rizik „potrebna je evropska armija“ koja bi „štitila spoljne granice zone Šengena ili čak cele EU“.

„Kao što znate, Rumunija i Bugarska nisu članice Šengena. Ti koraci su potrebni za rešavanje migrantske krize“. Govoreći o deportaciji, Zeman je podsetio na primer Švedske gde je premijer posle prošlonedjeljnog ubistva devojčice rekao da će 80.000 ilegalnih migranata biti proterano.

„Smatram da je neophodno deportovati ne samo ekonomske migrante, već i sve one koji učestvuju u pripremanju terorističkih napada. Deportacija je, naravno, bolna ali neophodna mjera“, naglasio je Zeman.

Zeman je ukazao i na rizik od zatvaranja granica između Austrije i Njemačke. „U tom slučaju, naša zemlja bi za izbeglice bila jedina tranzitna ruta za Nemačku“, kazao je češki lider.

(Global CIR/Agencije)

Share this post: