Zemljotres pogodio Srbiju

Sprema li se razoran zemljotres?

U celoj Srbiji osetio se zemljotres koji se dogodio u 21:47, sa epicentrom u Kosjeriću, magnitude 4,6 jedinica Rihterove skale. Potres trajao tridesetak sekundi

Zemljotres se dogodio na dubini od oko 5 kilometara, navodi Republički seizmološki zavod. Intezitet u epicentru procenjen je na V stepena Merkalijeve skale.

Zemljotres jačine 4,6 jedinica Rihterove skale, čiji je epicentar bio u selu Mrčići kod Kosjerića, trajao je oko 30 sekundi, rekao je predsednik opštine Milijan Stojanić.

Stojanić je za B92 rekao da za sada osim pukotina na starijim građevinama nisu primećena veća oštećenja.

„Zemljotres je bio jakog intenziteta, trajao je oko 30 sekundi i predhodio mu je jak prasak pre udara. Za sada nema informacija da je naneta materijalna šteta na objektima, ali smo odmah smo aktivirali. Štab za vanredne situacije, policiju i vatrogasce, pa ćemo više informacija u toku narednog dana“, rekao je Stojanić Tanjugu.

Od zemljotresa ove magnitude moguća su oštećenja na objektima kao što su rušenje dimnjaka i crepova i pojava manjih pukotina na nosećim zidovima, rečeno je u Republičkom seizmološkom zavodu.

Prema prvim informacijama, zemljotres se dogodio 19 kilometara južno od Valjeva, a potres se najviše osetio u zapadnom delu Srbije.

Kako javljaju čitaoci sajta B92, zemljotres se osetio i u Beogradu, Novom Sadu, Lazarevcu, Vrnjačkoj Banji, Šapci i drugim gradovima. Čitaoci navode i da ima štete na kućama u selima blizu epicentra.

Zemljotres manjeg intenziteta, magnitude 2,7 jedinica Rihterove skale, registrovan je pre tri dana, takođe u Kosjeriću.

(B92,Tanjug)

Share this post: