Žene koje imaju puno seksa bolje pamte!

nega-telo-kozmetika-zena

Ne samo što seks prija, već i bezbroj pokazatelja navodi da česti seks nosi puno zdravstvenih koristi za svakog.

Zato ima smisla pretpostaviti da puno seksa donosi puno koristi.

Bar je to ono što nam otkriva novo istraživanje upravo objavljeno u Kanadi. Prema rezultatima studije objavljene u Arhivama seksualnog ponašanja, česti „penis-vagina“ odnosi verovatno imaju pozitivnog uticaja na pamćenje mladih žena.

Naučnici sa Univerziteta Mekgil bili su dovoljno inspirisani rezultatima analiza kod životinja da istraže da li je puno seksa povezano sa povećanom neurogenezom – ili rastom nervnog tkiva – u hipokampusu, što dovodi do boljeg pamćenja i korišćenja mozgu poznatih podataka.

Pozvali su 78 heteroseksualnih žena mlađih od 30 godina za ovo istraživanje kojim je proučavano pamćenje lica u apstraktnih reči.

Učesnice su ispunjavale upitnike podacima o zdravstvenom stanju, korišćenju oralne kontracepcije, učestalosti seksualnih odnosa i drugih oblika seksualnog ponašanja.

Kada su naučnici uporedili rezultate pamćenja sa ostalim faktorima navedenim u upitnicima, utvrdili su da je učestalost „penis-vagina“ seksualnih odnosa povezana pozitivno sa rezultatima pamćenja apstraktnih reči, ali ne toliko sa pamćenjem lica.

„Možemo da protumačimo ovaj utisak kao znak da je veza između učestalosti seksualnih odnosa i pamćenja apstraktnih reči svakako povezana sa memorijskim funkcijama zavisnim od hipokampusa“, piše u zaključcima studije.

Oni navode da je, međutim, sposobnost pamćenja lica, možda povezana sa drugim strukturama centra za pamćenje i stoga, ne postoji vidljivi uticaj seksa na taj deo pamćenja.

Treba primetiti da još uvek nije utvrđeno da li orgazam može da utiče na pamćenje.

Analize su pokazale da „učestalost orgazma tokom regularnog seksualnog odnosa nije značajno povezana sa rezultatima pamćenja apstraktnih reči kod žena koje koriste oralna sredstva za kontracepciju“.

Međutim, ovaj tip rezultata bio je značajno prisutan kod žena koje nisu koristile ova kontraceptivna sredstva.

Naučnici takođe ukazuju da status veze nema puno uticaja na pamćenje. „Stoga, one žene koje nisu u vezi ali imaju učestali seks pokazale su viši stepen pamćenja nego žene u vezama koje ili nemaju seks ili se retko prepuštaju seksualnim odnosima“, piše u istraživanju.

„Ovi pokazatelji bi mogli da dovedu do zaključka da je regularni seksualni odnos, a ne sama veza, ono što je važno za pozitivne efekte zabeležene u istraživanju.“

Rezultati istraživanja nude nekoliko razloga zašto bi „penis-vagina“ seks mogao da bude u vezi sa pamćenjem apstraktnih reči.

Jedno od očiglednih objašnjenja je da je seksualni odnos oblik vežbanja, a brojna istraživanja su pokazala vezu između fizičke aktivnosti i pojačane kognicije.

Još jedan od razloga bi mogla da bude potvrđena činjenica da seks pomaže u borbi protiv depresije i stresa, koji utiču na smanjenje funkcija pamćenja.

Još jedna mogućnost na koju ukazuje ova studija je „aspekt nagrade“ koju nosi seks.

Jens Pruesner, profesor psihologije na Univerzitetu Mekgil i jedan od autora istraživanja, objašnjava: „Hemijski elementi povezani sa signaliziranjem nagrade u mozgu – hormoni i neurotransmiteri – takođe su dokazano povezani i sa pamćenjem i sa seksualnom aktivnošću. Stoga se može spekulisati da su povezani sa idejom nagrade.“

Pruesner, međutim, upozorava da je još rano utvrditi moguć uticaj ovog istraživanja.

„Pošto su rezultati tek objavljeni, sve što možemo da kažemo u ovom trenutku je da smo primetili povezanost između seksualnog ponašanja i izmerenih kognitivnih funkcija, što znači da još uvek ne možemo da govorimo o uzroku i efektu“, izjavio je za Broadly.

Rezultati ne mogu da ponude čvrste zaključke o tome šta izaziva povećanu funkciju pamćenja kod ispitanica, kaže on, ali istraživanja u budućnosti bi mogla da pokažu koliko različiti tipovi seksualnog ponašanja utiču na funkcije pamćenja.

Drugim rečima: da li je moguće imati previše uživanja?

(VICE)

Share this post: