ZLOČIN KOJI SE PAMTI: Na Košarama pobili srpske vojnike pa ih opljačkali (VIDEO)

srbija vojska specijlne jedinice

Viši sud u Nišu osudio je na po petnaest godina zatvora osam pripadnika OVK koji su 30. septembra 1998. godine u graničnom pojasu između tadašnje SRJ i Albanije izvršili dva teroristička napada i ubili šestoricu vojnika i isto toliko ranili.

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka Šećer Maljoku, Gaši Džafer, Gadžaferi Demuš, Maljoku Dem, Agron Isufi, Čuni Antonu, Rabit Alija i Rustem Beriša i još tridesetak neidentifikovanih osoba pripadnici jedinice „Kobra“ kojom je rukovodio sada pokojni Agim Ramadani su neutvrđenog dana ušli iz Albanije na Kosovo gde su postavili dve protivtenkovske mine na poljski put između karaula „Maja Čoban“ i „Morina“.

Granična patrola je vojnim vozilom „TAM 110″ prolazeći tim putem 30. septembra 1998. godine nagazila na mine i tada je poginuo vođa granične patrole Vojske Jugoslavije Milan Bundalo, dok su četvorica vojnika povređena.

Istog dana u blizini karaurle „Košare“ pucali su iz zasede na vozilo „pincgauer“ i tada su poginuli Vladimir Radojičić, Miladin Gobeljić i Ilija Pavlović, svi vojnici VJ na služenju vojnog roka, kao i vojnici po ugovoru Miroslav Jocić i Miloš Pavlović, dok su teško ranjeni kapetan Goran Loznica i Goran Simić.

Pre sedam godina sud u Kosovskoj Mitrovici osudio je ubice na po petnaest godina ali je nakon žalbe njihovog advokata Apelacioni sud tu odluku ukinuo.

Nakon potpisivanja Briselskog sporazuma predmet je ustupljen Kasacionom sudu koji ga je dostavio na odlučivanje niškom Višem sudu.

Obrazlažući presudu, sudija Nebojša Žikić kazao je da na strani optuženih nije našao nijednu olakšavajuću okolnost.

– Meni je žao što nisam mogao da im izreknem veću kaznu – rekao je on i dodao:

– Međutim, iz meni nepoznatih i nerazumljivih razloga tužilaštvo u Mitrovici nije se žalilo na presudu tamošnjeg suda kojom su oni osuđeni na petnaest godina zatvora već se žalio samo njihov branilac a u tom slučaju zakon predviđa da kazna ne može biti veća od izrečene – objasnio je Žikić.

Vladimirova majka Lozanka Radoičić rekla je da za njenog sina pravda nikada neće biti zadovoljena jer ne veruje da će njegove ubice ikada završiti u zatvoru.

Kakva je to pravda kada se presuda donosi osamnaest godina posle Vladimirovog stradanja? Čak i da su dobili po 40 godina zatvora ne znam koliko bi to bila pravda.

Čuli ste na sudjenju kakve su bile rane moga sina i njegovih stradalih drugova. To se preboleti ne može, medjutim nisam htela da zaćutim i kada su svi ćutali.

Htela sam da ohrabrim i druge porodice da progovore, da ne dozvole da se njihovi mrtvi zaborave – kazala je Lozanka.

Ključni dokaz protiv terorista bio je video zapis koji su napravili na kojem se vidi da su ubijene vojnike opljačkali.

(Informer)

Share this post: