Žuta patka je tipičan metod „Soros realizma”

Beograd protesti demonstracije

Ono što propagiraju Džordž Soros i njegova fondacija govoreći o otvorenom društvu ima dobre i korisne elemente, ali su rezultati i sprovođenje tih načela u praksi ponekad sporni.

To je zaključak Aleksandra Savanovića, docenta Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, koji je na Institutu za Evropske studije u Beogradu predstavio svoju knjigu „Džordž Soros – ’otvoreno društvo’ kao ideja, ideologija i politička praksa”.

U razgovoru za „Politiku” ovaj politikolog ne spori uticaj Sorosa na prostorima bivše SFRJ, ali dodaje kako je njegovo ime za mnoge „postalo simbol antidržavne politike”, tvrdeći da javnost dovoljno ne poznaje ovu tematiku.

[adsenseyu4]

„Zbog takvog tumačenja, pojedini manje ili više opresivni režimi, ne trpeći nikakvu kritiku, pokušavaju da diskredituju svaku opoziciju. Odmah sve to povežu sa Sorosom i sličnim organizacijama, čak i kada ne postoji nikakav dokaz.

Tu matricu trenutno primenjuje vlast u Republici Srpskoj”, tvrdi Savanović, inače član opozicione Srpske demokratske stranke Mladena Bosića u Republici Srpskoj.

Zbog čega, po vama, vlast u RS tako tumači delovanje opozicije?

Generalno, režimi koriste argument da se pokušava njihovo rušenje mimo izlaska na birališta, nelegalnim putem, preko nekog civilnog sektora, onda kada pronađu mehanizme da opstanu u formi nekakvih demokratskih ili kvazidemokratskih izbora.

U RS vlast je vrlo teško mogla biti pobeđena na izborima, jer SNSD ima 97.000 zaposlenih u državnim institucijama.

Kada se to pomnoži s tri, s obzirom na to da glasaju i članovi porodica, dobija se tačno broj glasova koje je dobio Milorad Dodik.

Naravno da će on, dok je tako, teško izgubiti na biralištima, kao što na primer neće ni Milo Đukanović.

( Nikola Belić/Politika)

[adsenseyu1]

Share this post: