Ni Kosovo, Ni Evropska unija a ni Srbija!

Vesna Veizović – Ni Kosovo, Ni Evropska unija a ni Srbija!

 

Prođe veliki dan D i sva velika očekivanja pojedinaca, na izgled su pala u vodu. Samo na kratko, jer novi dan D je samo pomeren a i sa njim je rođena nova nada. Oni koji su 9.decembar čekali sa nestrpljenjem i velikim očekivanjem , ispustili su priliku da onoj drugoj Srbiji i svim evroskepticima natrljaju na nos dobijanje statusa kandidata.

Predsednik je to veče izašao i drhtavim glasom saopštio vest koju je pozdravilo preko 70% građana sa vidnom radošću – za sada nismo dobili status kandidata. A onda je sa dozom ljubavne patetike , kao ostavljena devojka zapitao ko će koga smeti da pogleda u oči nakon ovakve odluke.

Međutim još sutradan , pod očiglednim prekorom svojih zapadnih partnera zbog „oštrih reči“ nastavio sa tradicionalnim izvinjenjima. Ovaj pu austrijskim vlastima što su ih Srbi ometali u njihovim okupatorskim pohodima.

I naravno umesto da se posle ovakvog jednog šamara izmakne , on je okrenuo ono što pošten svet naziva obrazom nastavljajući po istom šablonu, ni Kosovo, ni Evropa a ovaj put bogami ni Srbija!

Tačnije, nova parola koja je sada najaktuelnija je „Srbija nema budućnost bez Evropske unije“. Ova apokaliptična tema je svakako vrlo zabrinjavajuća. Jer ukoliko u martu naredne godine ne dobijemo status kandidata ili se  recimo Evropska unija raspadne – šta će onda biti sa nama?

Hoćemo li nestati, hoće li nas udariti neka kometa ili će nas pokositi neka misteriozna bolest, šta će biti sa nama ukoliko ne dobijemo status kandidata?

Znajući da mnogi analitičari smatraju 2012 -tu kao ekonomski katatrofalnu i prelomnu po pitanju opstanka EU, znači li to da svi zajedno treba da organizujemo masovne molitve za opstanak unije jer će se u supotnom obistiniti prilično smele i proročke tvrdnje Borisa Tadića?!

Sa druge strane imamo Ivicu Dačića, koji pored brojnih konfuznih izjava koje daje i po nekoliko puta dnevno, je bar po pitanju Evropske unije vrlo jasan. Ministar policije tvrdi da je Srbija u poslednjem momentu dobila uslov za dobijanje statusa kandidata – Ili Kosovo ili Evropa.

Tadić to ipak negira , neodlučno govoreći da nije baš tako.

Ako nije baš tako onda je jedini zaključak da je još gore.

Srbija je u pet do dvanest na neki način i ispunila taj poslednji uslov. Za sada još uvek neformalno ali ako uzmemo primer priznavanja Kosovskih dokumenata, pečata, carina, diploma i institucija , pitanje je šta mi nismo priznali osim obeležja tzv nezavisne države Kosovo.

Znači ako smo ispunili sve uslove počev od urušavanja svih moralnih načela, ekonomije, zdravstva, školstva, sudstva,otpuštanja , dovođenja naroda do krajnje granice siromaštva, predavanje svih haških optuženika, ukazivanjem najvećih prava svim manjinama i devijantima i spuštanje Srba u treći red građana u sopstvenoj državi bez nekih posebnih prava i na kraju odustajanje od borbi za sopstvene teritorije i narod, zamenom nacionalnih interesa za demokratske demagoške ciljeve. Jednom rečju uradili smo i dali i ono što nisu tražili , samo za taj dan dobijanja statusa kandidata.

Šta je onda u pitanju ako smo sve ispunili ?

Upravo ona narodna poslovica „našli pa zašli“!

Naš jedini problem je upravo predsednik Tadić i njegova pogubna popustljiva politika koju na svaki način iskorišćavaju evropejci , naravno jer imaju priliku pa zašto je ne bi i iskoristili.Znači nije problem u Evropskoj uniji, već upravo u kukavičliku i nepoznavanju rečce NE, naše vlasti.

Hrvatska je uprkos svojim otvorenih hegemonističkim težnjama i šovinističkoj politici koju je vodila bivša premijerka Jadranka Kosor ipak dobila status kandidata.

Republika Srpska je na primer bila uslovljena unijatskom Bosnom, međutim narodu je svako bila bitnija sosptvena država nego unija, pa je odlučno rekao NE EU, stoga su videvši odlučnost u odžanju nacionalnih interesa unijati ponudili Srpskoj i takvu opciju, odnosno da se bori za status kandidata, kao samostalna država.

Stoga je jedini zaključak upravo taj da je Evropska unija o nama izvela takav zaključak, da je našoj vlasti na poslednjem mestu nacionalni interes i da je dok se god bavi demokratskim demagoškim poslovima biti laka meta za manipulaciju i krajčanje teritorija dok ne ostane ništa a mi onako rasparčani za nekih dvadesetak godina, naravno ukoliko tada još bude postojala unija, uđemo ali samo kao pripojeni delovi sadašnjih suseda.

Ukoliko na izborima ne bude neke promene i ova pogubna politika se ne zaustavi , ona apokaliptična zamisao Borisa Tadića da Srbija nema budućnost van Evropske unije, će se zaista obistiniti i neće biti ni Kosova, ni EU a ni Srbije!

Share this post:

  • Anonimni

    „Ono sto se tvrdi bez dokaza se moze i odbaciti bez dokaza.“
    Christopher Hitchens