Nismo dorasli igrama političara

Miloslav Hrcan – Nismo dorasli igrama političara

 

Danas je na sednici SO Kovačica najavljena nova koalicija SNS i DS na užas svih koji su ih birali..

Nemoguce je ne zapitati se ko je dao ovakvu direktivu i zasto je tako vidljivo prekršena volja gradjana koji su glasali za ove dve stranke.

Da li se iza ovakve odluke krije neka krupnija stvar jer ko bi bio toliko lud da ide u koaliciju sa Miroslavom Krišanom, predsednikom opštine Kovačica, koji je prema nalazima budžetske inspekcije i policije potrošio oko 4,8 miliona evra bez tendera, plaćajući dva preduzeća za izgradnju poslovno-rekreativnog centra “Relaks” u Kovačici.-/ izvor Blic 22 august /

Predkrivični postupak je gotov i očekuje se da tužilaštvo uskoro odluči o zahtevu za sprovođenje istrage protiv Krišana.

Sumnja se da su cene za izvedene radove bile preuveličane, a potrošeno je skoro duplo više novca od planiranog.

Otkriveni su i neki naplaćeni računi za radove koji nikada nisu obavljeni. Time je pribavljena materijalna korist privatnim preduzećima.

To je učinjeno na štetu Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine koji je plaćao radove, pa je tako oštećen budžet severne srpske pokrajine – kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom.

Sve je počelo 2006, kada je izgradnja “Relaksa” poverena preduzeću “Zlatibor“ iz Beograda. Prema nalazima budžetske inspekcije i policije prekršen je Zakon o javnim nabavkama, jer je ugovorom bilo propisano da se “Zlatiboru” isplati 30 odsto avansa.

Ni to nije bilo dovoljno, pa je naknadnim aneksom ugovora utvrđeno da se “Zlatiboru” isplati avansno 60 odsto od ukupne sume. Utvrđeno je da opština Kovačica nije dostavila ove ugovore Upravi za javne nabavke i da nije postojao finansijski plan, iako se njegovo navodno postojanje navodi u ugovorima.

Ceo taj posao je tako dogovoren za 110.493.773 dinara.

U junu 2007. preduzeće “Zlatibor” je prekinulo radove, a opština Kovačica je nastavila radove na “Relaksu” bez sprovođenja postupka javnih nabavki tako što je posao poveren zanatskoj radnji “Građevinar Petrovič” iz Padine.

Predsednik opštine Kovačica Miroslav Krišan o poslu je direktno pregovarao sa vlasnikom “Građevinara Petrovič” Ondrejom Petrovičem, inače članom opštinskog veća Kovačice.

Dogovoreno je da se za nastavak radova plati 112.338.620 dinara, od čega je 25 odsto uplaćeno avansno.

Sa istim preduzećem je naredne godine 2008, takođe bez postupka javnih nabavki, sačinjen još jedan ugovor u vrednosti od 147.200.184 dinara.

Možda je žrtvovana volja gradjana radi dalje istrage krupnijih igrača iz IV Vojvodine koji su direktno pomagali u maglovitom trošenju novca naočigled svih gradjana..

Postoji mogucnost da predsednik Opštine Kovačica Miroslav Krišan bude zašticeni svedok koji ce da otkrije sve malverzacije sa novcem Razvojne Banke Vojvodine..

Ostaje nam samo da čekamo na dalje odluke ovih koalicijonih stranaka..

Birači sigurno nikada više nece glasati za ove dve stranke …

 

Miloslav Hrcan

Kovačica

 

Share this post: