Sabor

tikvice02

 

majkovic100

BLOG

 

Sabor

 

Vidim pre neki dan obaveštenje da će u našoj seoskoj kafani“NAŠ OBRAZ“ biti održan svenarodni Sabor našega sela.

Lepo se spremim, obučem najlepše odelo. Rekoh, nije mala stvar učestvovati na Saboru pa je red da se i izgleda sve po propisu.

Unutra akademska atmosfera, svi ozbiljni, prazni stolovi, moji seljani samo puše i ćute onako zamišljeni.

Sa strane vidim izdvojen sto presvučen zelenim stolnjakom i tri prazne stolice, valjda za predsedavajuće ovog našeg Sabora.

Pozovem Gazda Obrada da naručim polić rakije..kaže ne može dok se ne završi službeni deo Sabora…rekao Vučko a Vučkova je neporeciva.

Nakon kratkog vremena uđoše Pop Živadin, naš Vučko i policajac Živan i posedaše na stolice namenjene Predsedništvu.

Pop Živadin: Braćo Srbi i Sestre Srpkinje…doduše sestara nešto i nema ovde ali smo ih spomenuli, kako i treba. Braćo Srbi, sakupili smo se na ovom Saboru da rešimo jednu vrlo važnu stvar za naše selo. O tome će vas obavestiti naš Vučko, Bog mu dao zdravlja i sreće.

Vučko: Braćo moja, kao što znate u posetu našem selu je došao Šeik IbnZabn AlSaladin. To je braćo, jedan mnogo fin gospodin koji bi da kupi malo naše seoske zemlje jer namerava da se ovde kod nas bavi poljoprivredom. Mi treba da se dogovorimo da mu prodamo ono Vašarište koje je zaradi Šutka proglašeno kao pašnjak. E, to neće moći da bidne…to ima da bude vraćeno selu a selo će posle da ga proda Šeiku IbnZabn AlSaladinu. Hoće  čovek da gaji krastavce i tikvice na veliko i da izvozi po celom svetu. To je velika šansa za naše selo. Ima da se pročujemo na daleko. Šeik je  rekao da će da zaposli pola sela, pogotovu kada dođe vreme branja i pakovanja. Braćo, velika se nama šansa ukazala pa treba da potpišemo da se Vašarište proda Šeiku IbnZabn AlSaladinu. Biće i para, Braćo, ima da ga ošišamo i ima masno da plati naše Vašarište. Ovo je svetska perspektiva za naše selo. Svi će da znaju da su krastavci kornišoni i tikvice ponos našeg sela kao i  Šeik IbnZabn AlSaladin.  Ja toliko, Braćo, a vi razmislite pa da potpisujemo.

Gazda Obrade, daj rakiju Narodu..ja plaćam turu.

Policajac Živan : Čuli ste šta je rekao naš premili Vučko. Zbog mera sigurnosti naš seoski SUP mora da se pojača sa ljudstvom tako da je Daca rešila da primi u naše supovske redove Panteliju i Malog Đokicu. I nemoj da nekome padne na pamet da krade Šeikove krastavce jer će sa mnom da ima posla. Ima da čuvamo Šeikove krastavce i tikvice kao zenicu oka svoga.

Pop Živadin: Braćo Srbi, da mi lepo pristupimo potpisivanju uz Božiju pomoć i  da obavimo ovaj Božiji posao uz Božiji blagoslov. Daće Bog da procveta naše selo kao i Šeikovi krastavci kada im vreme dođe.

Nasta graja, poskakše moji seljani pa lepo i uredno napraviše vrstu za potpisivanje.

Pop Živadin upali kadionicu pa okadi vrstu da sve bude i po Bogu i običaju, kako i treba.

Gazda Obrad unese prase na ražnju a Pantelija izađe pred kafanu pa opali iz tandžare obe cevke.

Stevica počeo da razvlači “Dalapu“ a Radojica stao na sred kafane pa zapeva “ Oj Srbijo mila Mati“. Zaigra mi srce od miline kada videh kako smo složni i kako se lako dogovorismo oko ovako važnog pitanja.

Eh…da nam je više ovakvih Šeika, kud bi nam kraj bio.

Ića, pića i berićeta a Srbija cveta….ih…

 

Share this post: