Samo kod nas možeš ponegde da pročitaš i nešto pametno

dragomir dragan bilic

 

 

 

 

 

 

Dragomir Bilić – Samo kod nas možeš ponegde da pročitaš i nešto pametno

 

Koliko mi koji pišemo ove tekstove poštujemo sopstveni narod i pomažemo da isti bolje shvati situaciju u kojoj se trenutno nalazi. Koliko su kolumnisti na internetu i štampanim novinama odgovorni za mržnju koja se forsira u većini medija koja su građanima dostupna.

Želja većine urednika za senzacionalizmom udaljava običnog čitaoca od suštine problema koji ga okružuje. Ako tu dodamo i zakulisne interese političkih partija, tajkuna, raznih interesnih grupa i pojedinaca onda stanje postaje alarmantno.

A gledajući ovo prepucavanje „žutih“i „crnih“ shatam da naš celokupni politički korpus nema ni malo poštovanja prema nama građanima.

Šta sve jedni drugima otvoreno kažu, a njihovi novinari to spuste u narod, dobro da mi obični još i postojimo.

Takva nebriga za izgovorenu i napisanu reč nije zapamćena, u takvom kontinuitetu, u modernom političkom životu.

Svuda u svetu možeš da pročitaš ponegde neku glupost samo kod nas možeš ponegde da pročitaš i nešto pametno.

„Grand šou“ matrica je dominantna u izveštavanju većine „ozbiljnih“ medija, gde sistem rekla kazala funkcioniše bez ikakve želje da se plasirana informacija predhodno proveri.

Sistem „iz dobro obaveštenih izvora“ daje piscima takvih tekstova i plasiranim informacijama legitimitet koji posle izvesnog vremena izbledi. Ako sada uzmemo da čitamo neki „ozbiljni časopis“ ili pogledamo neki od video snimaka nekih ozbiljnih radio i tv stanica koji su prezentirali javnosti u pršlosti videćemo da tu nema ni desetak posto pravih informacija i analiza.

A svakodnevno imamo prilike da čitamo i slušamo raznorazne „analitičare“i kolumniste koji nam sugerišu „naše“ mišljenje po principu nečijeg interesa koji obični čitaoci ne mogu da objektivno procene.

Posledica neobjektivne procene i jeste donošenje pogrešnih odluka. Zbog toga je i odgovornost takvih kreatora naše istine ogromna. Takvi kreatori naše stvarnosti, što zbog ličnog interesa i materijalnog momenta, što zbog udvoričkog mentaliteta a pojedini i zbog svoje gluposti, stvaraju i kod naših političara iluziju da je stanje u državi takvo kako oni pišu i sugerišu. Koliku ulogu u svemu tome ima i „strani“ faktor neću ni da govorim. U takvom haosu izboriti se za stvarni interes i strategiju našeg naroda na ovim prostorima postaje nemoguća misija.

Najbolji primer je i najavljena emisija „Nemoguća misija“ gde Premijer gleda u međunožje voditeljke i odgovara na „ozbiljna“ pitanja iste.

Zamislite šta bi bilo da mu se i Tačijeva sekretarica skine. Još nisam video celu emisiju ali i sama najava iste mi podiže kosu na glavi. Po toj logici zbog p.č..ce ode i pola Mitrovice.

Takvo relativizovanje „našeg“ Premijera i nivo na koji se to spušta zaslužuje svaku osudu javnosti.

Kako na to gledaju strani posrednici u pregovorima i sa kakvom ozbiljnošću će oni prihvatati naše argumente posle ovakvog skandala u ovom trenutku. Kome ovakvo nipodaštavanje funkcije Premijera odgovara.

Da li je i Premijer svestan šta to nosi sa sobom ili i on samo želi da se omrsi o taj mejnstrim neukusa i neodgovornosti u Srpskoj javnosti.

Po meni to je pravo nepoštovanje glasača i spuštanje nivoa ispod svakog kriterijuma.

Razumem i da je Premijer čovek od krvi i mesa ali on nije privatnik oko njega su ljudi koji su plaćeni da brinu o interesu institucije koju on predstavlja pa me sve to navodi na zaključak da ili nema pametnih među „najpametnijima“ ili je neki drugi interes u pitanju? Koji ne znam. Možda neko iz dobro obaveštenih izora zna?

Ko posle ovakve neodgovornosti najodgovornijih u Srbiji može da zahteva ozbiljnost i žrtvu od građana i poštene inteligencije.

Kakve „pametne“ poteze vi još možete da povučete da bi nama građanima bilo bolje.

Ovo sve govori o vama a i o zatupljenom građanstvu koje ovakve katastrofalne gafove odobrava i neprepoznaje njihovu štetnost po celokupno društvo.

Zbog nečije procene i analize da je ta emisija dobra za vaš rejting vi od celog društva pravite budale. I ne samo vi. Setite se vašeg bivšeg koalicionog partnera, kako je zbog želje da se mediski neselektivno eksopnira, dogurao do zaposlenja u DSu. Šta nas i vas čeka posle…?

Umesto da se svim silama trudite da podignete rejting ove zemlje na viši nivo vi sve napore normalnih relativizujete kroz glupe poteze koji su namenjeni za domaću upotrebu.

Kao da ti stranci, ozbiljni igrači, ne prate šta se dešava kod nas. Pa i Berluskoni je završio neslavno zbog kozerske politike.

A vi niste on …ali možda mislite da jeste. Ozbiljnost i poštovanje kod ozbiljnih političara se stiče kontinuiranim mudrim potezima, a ne ovako red burleske red tragikomedije red krimi priče.

Igrati samo na kartu nečijih najnižih pobuda nije odraz poštovanja istog. Ja se zalažem da vi kroz poštovanje sebe i svoje funkcije poštujete i nas građane, potencijalne vaše glasače, jer samo tako stičemo pravo da se priključimo normalnom svetu ma gde on bio.

Ovakve „evropske vrednosti“ koje propagirate mogu da prođu samo na vašaru u Koceljevi ali ne i u cirkusu EU u koji kao hoćete da nas baš vi vodite.

Ali ni tu nisam baš siguran jer oni tamo da bi nas i prihvatili traže čiste račune i ozbiljne garancije.

Nisam siguran da vi u ovom trenutku ispunjavate njihove standarde, i da ste toga svesni, pa daj brže da se okrenemo našem „glupom“ Srbinu kod koga još ovako zaglupljenog i imate neke šanse.

Rejting je jedno i nije konstanta pogotovo kod budala kojima svako može da manipuliše.

Zašto to radite i zašto se vi svojim primerom ne borite da to zaglupljivanje nacije neprestane nije mi jasno. Možda neko i zna, ali ja se pitam i razmišljam o tome možda i shvatim nekad.

Možda za godinu… možda za četri….ko zna. Nadam se da je stepen mog nepoštovanja vas bio podnošljiv i da će vas naterati, a i ostale, da kvalitetnije razmišljate  , delujete i možda nekad i zaslužite naše poštovanje u većem procentu.

Nije ova mlađarija toliko glupa da naseda na jeftine trikove ko generacija „dvesta na sat“ ove ste mnogo usporili i sve vide.

I napred i nazad i sa strane. A Vi… ili vidite samo između? Pa ako baš hoćete da se predstavite kao švaler poštujte bar to što vidite!

 

Vestinet.rs

Share this post: