Samohvalisanje borbom protiv korupcije

 

 

 

 

 

 

Vesna Veizović – Samohvalisanje borbom protiv korupcije

 

Nakon nekoliko dana medijske halabuke oko rekonstrukcije Vlade čiji je ishod ostao isti, unutrašnjeg stranačkog prepucavanja koje je ovaj put moralo biti i javno, naravno ne zbog medija koji vole da javnost obaveste o istinitim dešavanjima, već radi snega koji breg pokriva ne bi li tragove nečovečije sakrio, stojimo i dalje u mestu čekajući ..e to već više ni sami ne znamo šta…

Verovatno „rekonstruisanu „ Vladu koja će na isti način nastaviti da od nas pravi budale, samo u izmenjenom sastavu i sa novim savetnikom.Naime dnevni list Danas izneo je tvrdnju da će savetnik rakonstruisane Vlade biti Dominik Stros-Kan, bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, čovek od afere, što bi rekli svoj među svojima.

Daleko poznatiji po optužbi za pokušaj silovanja sobarice jednog njujorškog hotela, nego kao karijerista u MMF-u, kako to obično biva dobija trećerazredni špijunski posao rasturanja i ono malo državice što je ostalo. Nakon Dinkića ekonomija je u Srbiji odavno postala samo misaona imenica, a privreda već godinama mutno sećanje, te nam u tom smislu samo Bog može pomoći .

Na momente razmišljam o pojedinim teorijama letargičnog srbskog življa koje doslovno uživa u svojoj nemaštini, obmani, samoobmani i pesimizmu koji je kod našeg naroda vrlo specifičan. On je prerastao u jedan poseban filozofski pravac crnog humora o sopstvenoj sudbini uz primese beznađa i očaja ali uz dosta pošalica i samoismejavanja. Malo nam je , dakle što nam se veći deo sveta i takozvani domaći političari smeju, na kako nas lak način obmanuše pa da kada već nemamo kud nastavimo put njih..

Naslov na jednom portalu me privuče da pročitam vest o poštenju vladajuće koalicije. U samom naslovu , koji je čista laž vele kako nas nisu ništa slagali. Te tako vođena ovim novim filozofskim pravcem reko` ajde da se malo nasmejem i ja još jednoj obmani uz pomoć sedme sile i zapitah se samo koliko li ima onih jadnika, jer šta drugo mogu biti verujući ovog sadašnjeg režima nego li grupa jadnika ili profitera, koji će se složiti sa ovim beskrupuloznim rečima Vučića i Dačića koji nam poručuju : Verujete li vi nama ili svojim očima i ušima?

„Prošlo je godinu dana od formiranje Vlade. Nismo lagali građane, nismo spinovali, već smo rešavali probleme“, složni su Dačić i Vučić.

Slika i prilika one narodne pošalice kad kažu za malu bebu: gleda te u oči i vrši nuždu – pravi političar. Imamo pred sobom dva politikanta, jednog pijanog demagoga i jednog psihički obolelog čoveka ( prema tvrdnjama Tabloida) , godinama maltretiranog i ponižavanog od strane svog političkog vođe, kivnog i spremnog da sav bes istrese na srbski narod ne bi li zadovoljio svoju sujetu i nahranio bolesne ambicije: Biću vođa ove zemlje pa makar ne bili ni zemlje ni naroda u njoj.

[adsenseyu4]

„Možemo da kažemo, bez ozbira na to što će neko sa pozicije vlasti ili opozicije imati različito mišljenje, ali ovo je prva vlada u dvadesetak godina u kojoj i pored teške situacije, političke i ekonomske krize i pritisaka, postoji poverenje i očekivanje građana da će biti bolje“, rekao je premijer.

Prava istina je da je ova sadašnja Vlada ona u koju narod ima najmanje poverenja. Godinama namučen narod, ne da nema poverenja u sadašnju vlast, nego nema više poverenja ni u koga. Toliko puta nasamaren, treba da se desi jedno čudo u vidu zrele revolucije koje će očistiti sve sadašnje političare.

Međutim, ne na isti način, jer je očigledno da se promene ne mogu izdejstvovati samo smenom vlasti uz silne preletače koji preko noći menjaju idelogiju i kojima je jedina ideologija novac, već debelim kaznama, da se oni budući ne opuste kao sadašnji.

Sve to ne bi bilo tako teško, kada bi narod shvatio jednu jedinu istinu : Da su vlastodržci na svojim pozicijama samo zahvaljujući nama – narodu. Na žalost i drugi deo istine je takođe zaborljvljen i zataškavan , a glasi – da su oni na svojim pozicijama, sve dok ih mi puštamo da budu tu. Prosta i jednostavna istina, koja je važila i važi od kad je sveta i veka. No, sve to i ne može pojmiti nesovlesno stado, već narod zreo i sa ciljem da postane nacija.

„Jedno da je Srbija dobila nešto što se nije moglo zamisliti pre, a to su pregovori sa EU, a druga stvar je jasna borba protiv korupcije utemeljena u političkoj volji, i u sistemskim zakonima“, dodaje složni Vučić.

Pored doteranih rezultata raznoraznih agencija za istraživanje , jedva da je 30 % građana zainteresovano za ulazak u Evropsku uniju, a i taj procenat je u tendenciji opadanja, tako da ovi pregovori, odnosno dobijanje datuma koji će odretiti datum kada ćemo znati da li ćemo započeti pregovore sa Evropskom unijom a za koje je ova banditska vlast samovoljno predala naše Kosovo u ruke Šiptara, niti su nam potrebni niti smo ih tražili.

U ovoj jednoj prosto proširenoj rečenici Vučić je uspeo, ne samo da obmane javnost već da nekoliko puta slaže. Jer pre svega mi nismo dobili datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, već ćemo možda dobiti datum kada će se odlučiti da li ćemo dobiti datum da započnemo pregovore o ulasku u Evropsku uniju, koji sobzirom na razvoj situacije u samoj Uniji, neće biti pre 2030 i to ako dobijemo datum za početak pregovora a zatim ispunimo sve uslove, odnosno da se složimo da nećemo više da postojimo i uđemo u EU.

Druga obmana, a može biti i laž jeste neizbežno samohvalisanje borbom protiv korupcije. Upasio čovek Miškovića, pustio ga na slobodu nakon par meseci, i umislio kako je pobedio korupciju. Pri tom je dobro poznati crnogorski mafijaš , a inače i sponzor Srpske napredne stranke, ako ne i jedan od suosnovača Stanko Subotić nekim čudom pravosudnih organa oslobođen optužbi i ukinute poternice za njim, a da ni to ne bude malo tu je i Bogoljub Karić koga je pored Patrijarha i sam Nikolić blagoslovio da se vrati u Srbiju.

To naprednjaci zovu borbom protiv korupcije, uklanjaju politički nepodobne mafijaše, odnosno biznismene kako ih danas zovu ( to je isto što i nekad prostitutka – danas starleta) , i vraćaju one politički podobne, iliti sjaši Kurta da uzjaše Murta..

Osvrt na samu „rekonstrukciju“ koju su izveli ova dvojica spekulanata više podseća na Farmu, Velikog brata ili neki drugi rijaliti za polusvet u kom se nagađaju imena sledećih izbačenih, nego na jednu ozbiljnu i stabilnu Vladu kako Dačić naziva koaliciju i ovu gomilu vlastodržaca koji su zaposeli i okupirali Srbiju. Još samo da uvedu narodno glasanje pa da svi zajedno učestvujemo u predstavi.

Ne zna se ko je zaslužniji da napusti igru i čije je ministarstvo ruiniranije a ministri i zaposlenici više profitirali.

Ovo je već, ne godinama već desetletjima, prevazišlo Leteći cirkus Monti Pajtona. Ovi politikanti pričaju i glume svoju priču a u stvarnosti sve podpuno drugačije. Podseti me veoma znakovito na one fotografije kada Kejt s sve trudničkim stomakom (što se nedvosmisleno vidi na svim snimcima) uručuje odojče Vilijamu u utorak prošli ispred bolnice, i niko ništa ne primećuje čudno.

(Vestinet.rs)

[adsenseyu2]

Share this post: