„Sloboda javnog govora“

zorica-mitrovic

 

 

 

 

 

 

Zorica Mitrović – „Sloboda javnog govora“

 

Sve više mi se čini da je sloboda govora prevaziđena, a da je sloboda pojedinih medija precenjena.

U stvari, da se ono što se danas najčešće naziva „sloboda javnog govora“ i „sloboda umetničkog izraza“,

Bože me oprosti, svelo da čisto trabunjanje. Ima narod prikladniji izraz za to, al ne bih sad da psujem.

U stvari, mislim da bi trebalo doneti uredbu kojom se pošten svet štiti od “slobode govora” i “umetničkog” izraza, osobito na javnim mestima! Osobito od mišljenja raznih „javnih“ i „političkih“ ličnosti.

Osobito od slobode mišljenja „javno-estradno-političkih“ ličnosti! A najosobitije od raznih mišljenja u sredstvima javnog prevoza, i drugim sličnim mestima javnog okupljanja.

Još bi trebalo doneti uredbu da svi kablovski i drugi medijski operateri i emiteri budu dužni da, ukoliko žele da neki NN građanin bude „konzument“ njihovog programa,

NN građaninu isplate novčanu nadoknadu za učinjenu uslugu i za pretprljeni duševni bol i izgubljeno vreme. I još da mu dodatno plate tretman psihoterapije zbog zaostalih trauma nastalih njihovom (medijskom) „slobodom mišljenja“. Možda se neko pita čemu ova hajka na „slobodu govora“?

E pa vidite, desi mi se pre neki dan da me taksita pita, dok se vozim na rođendan svoje dvogodišnje kumice, da li mi smeta otvoren prozor, a za to vreme sa radio aparata brunda pevaljka sa glasom koji zvuči kao probušeni auspuh.

Brunda tim umilnim glasićem: „Plave oči, taman teeeen! Od onih sam što padaju na toooo…“, dalje nisam tačno upamtila, ali sledi deo o zaboravljenim gaćicama kod tamo nekog baje.

I sve tako u lirsko-epskom stilu, sa bitničkim momentima u slavu preljube, ili što bi narod rek’o kurvanja. Izvin’te na izrazu.

Nešto mislim, brate, ne smetaju tri prozora, al’ ovaj „haiku“ od poJezije boli!

Nije pomogao oporavak uz dečije klasike i čokoldanu tortu kad me je dva sata posle sa TV ekrana prestravio uVaženi vidovnjak i nekav VIP čopor na jednom kanalu! I sve tako, od kanala do kanala sve čopor do čopora, ili neka vrla poezija, ili neki premudri političar.

Na web prostoru svađa dvoje estradnih „giganata“ oko toga koje je veći „ljakse“. Ma u redu je ljudi, nerešeno je, ne svađajte se! Ne možete vi poštenom seljaku ni opanak obrisati!

I šta na kraju bude?! Noćne more! Traumatske naravno! Nema druge, obavezno ukinuti „slobodu govora“! lli makar uvesti neki test, nešto kao polaganje vozačkog ispita, kojim se reguliše ko i o čemu može javno da govori ili peva!

Ko uopšte sme da „ima javno mišljnje“!  Ako već ne misle javno oni što bi mogli, nema da misli

(Vestinet.rs)

Share this post: