Srbija kakvu želim

njiva

 

majkovic100

BLOG

Majković – Srbija kakvu želim

 

Pročitam skoro negde, ko bi se setio gde,  naslov SRBIJA KAKVU ŽELIM .

Lep naslov, tera na razmišljanje a budi i neke želje. Možda je i sugestivan, biće da jeste, nema veze, dobro je da pokreće čoveka da se zamisli.

Šta , ustvari, želi danas jedan prosečan Srbin ?

Verovatno da ga zdravlje služi, prvenstveno , a posle zaposlenje i radno mesto. Na ovo prvo prosečni Srbin može da utiče ako se potrudi ali na ovo drugo vrlo teško. Može i na ovo drugo ako ima neku crkavicu pa se upusti, uplovi, u preduzetničke vode. Ako ima sreće i dobar biznis plan može da mu se desi i da mu neka Banka odobri kredit za mali biznis.

U veliki biznis prosečan Srbin ne može da uđe jer su sva mesta popunjena što od  Dinkićevih Jura što od kojekakvih poznatih biznismena koji čvrsto drže svoje pozicije dok ne dopadnu zatvora.

Tamo ih malo propituju, zadrže dva tri meseca da se Vlasi ne dosete zašto su oni tu, pa ih posle puste jer nije red da im propadne biznis koji su krvavo osnovali i razrađivali zadnjih desetak godina.

Znači, prosečnom Srbinu ostaje da se zaposli kod takvih ili da sanja radno mesto u državnoj administraciji, što je ravno dobitku premije na LOTO-u, jer ima prečih a to su sinovi i kćerke gore navedenih biznismena.

Oni su tu na izvori informacija, nije red  da tate ne znaju kada će biti doneseni ili kada će se menjati pojedini propisi i zakoni, koji možda imaju velikog uticaja na rad tatinih firmi.

Prosečan Srbin izlazi na izbore želeći da izabere Vlast koja bi ostvarila bar delić njegovih želja i njegovih nadanja. Trećina Srba, otprilike, je raskrstila sa izborima pa se i ne trudi da svoje želje artikuliše kroz izbore. Kako oni ostvaruju svoje želje i stremljenja to samo oni znaju. Na njih  političke partije stalno računaju ali izgleda još nisu pronašle način kako da ih zaskoče i da ih privedu biračkom mestu.

Elem, dese se izbori, konstituiše se vlast  i onda počnu igre, kuhinja se stavi u pogon i onda počne “demokratsko“ prekomponovanje vlasti u Opštinama i gradovima širom Srbije. To što je prosečan Srbin glasao po nekoj svojoj želji, više nije važno.

Nova koalicija njega očas posla ubedi da to ipak nije ono što je on želeo. Koalicija ipak bolje zna šta je on, kao prosečan Srbin, želeo. I prosečan Srbin im veruje i ne buni se. Vlast je tu da misli za njega i da zna kakvu on Srbiju želi.

Prosečan Srbin voli svoju Otadžbinu, ako se ne varam, svaki njen deo. Voli i Kosovo i Metohiju, ipak je to gnezdo Srbinovo, svi su tići odatle poleteli a neki su i ostali svim Srbima na ponos.

Predhodna vlast nije dozvoljavala da se prosečan Srbin uzbuđuje zbog KiM pa je pregovarala sa Albancima i EU onako kako odgovara Albancima i EU a sve u cilju članstva u toj EU. Bilo je dosta prosečnih Srba koji su verovali u tu EU, procentualno gledano.

Dođe nova vlast pa i ona nastavi kao i stara. Pregovara, razgovara, Premijer je više u Briselu nego kod kuće. Predsednik Republike putuje okolo i ostvaruje neke svoje snove i koliko vidim baš i ne zarezuje šta misle o tome prosečni Srbi.

Ljudi rade svoj posao predano a o tome kakvu bi Srbiju želeo prosečan Srbin više i ne razmišljaju, nemaju kada. Verovatno nisu ni pročitali da je sve manje Srba kojima je stalo do EU, opao procenat na 40%.

Da li to njih zanima ?

Ne bih rekao, oni ostvaruju svoj san i viziju Srbije. Nisu oni prosečni Srbi pa da žele prosečnu, domaćinsku, srpsku Srbiju.

Biće da oni ostvaruju Srbiju po merilima Angele Merkel.

Bez KiM, bez Vojvodine, Raške oblasti i na kraju bez Srba. Možda na kraju ostanu samo Predsednik, Premijer i članovi njihovih partija, taman za pod šljivu.

Želeo bi prosečan Srbin i bolje školstvo, zdravstvo, kulturu, puteve, poljoprivredu, ekonomiju i sve ono što misli da bi učinilo da Srbija izgleda onako kako je on želi.

Biće i to ali kada nas prime u EU, jer zašto bismo se mi sami mučili da ostvarimo te želje, neka malo i EU misli umesto nas.

Da li će prosečan Srbin dotle preživeti i koliki će biti procenat pristalica EU, videćemo.

Onima ispod šljive Merkelova je sigurno dala garancije.

Mi ostali , prosečni, možemo samo da gledamo kao do sada ili da učinimo nešto sa sobom i ovom našom Srbijom.

Ako mi nećemo, ko će ?

 

Share this post: