Takva nam je i svakidašnjica! Genetski modifikovana!

zorica-mitrovic

 

 

 

 

 

 

Zorica Mitrović – Takva nam je i svakidašnjica! Genetski modifikovana!

 

„Domovina se brani lepotom“ VS GMO kultura

„Domovina se brani lepotom“  – Ljubivoje Ršumović

Domovina se brani rekom
I ribom u vodi
I visokom tankom smrekom
Što raste u slobodi

Domovina se brani cvetom
I pčelom na cvetu
Makom i suncokretom
I pticom u letu

Domovina se brani knjigom
I pesmom o nebu
Sestrinom suzom majčinom brigom
I onim brašnom u hlebu

Domovina se brani lepotom
I čašću i znanjem
Domovina se brani životom
I lepim vaspitanjem

Ako je o nečemu popularno pričati kod nas onda je to svakako rodoljublje. U Srba je vazda aktuelna i socijalno ugrožena odbrana domovine.

Vazda se u Srbiji nešto ne da i brani do poslednjeg našeg života ili do poslednjeg našeg dinara! Problem nastane kad nam ponestane sredstava, kao što je slučaj poslednjih dana (ili decenija) pa nas svako malo sa nekog od medija prestravljuju sa uskraćivanjem istih.

Sa spiska za finasiranje „po logici stvari“ prvo leti knjiga, pesma, znanje, lepota i lepo vaspitanje! Sve maksime iz Ršumove pesmice! A šta drugo?! Em je nepotrebno, em nezadovoljavajuće! Ne može se na hleb namazati!

Može biti da ja taj koncept ne razumem jer pripadam jednoj od poslednjih generacija pionira. A nas su vaspitavali upravo tako, tj. da se domovina brani knjigom, pesmom, čašću, znanjem, lepotom i lepim vaspiatnjem!

Da l’ zbog dečije naivnosti, ili već čega drugog, ja sam bila i još sam duboko ubeđena u istinitost ovih stihova. Al izgleda da sam se gadno prebrojala! Jer kako nam stvari u poslednjih desetak godina stoje (ne želim da sežem u dalju prošlost i sledim stara srpska edipovska opravdanja) to se transformisalo u moto „domovna se brani lopatom“, a lepota je prilično počišćena i zgrnuta u stranu!

Čisto da se zna, ovde nemam nikakve političke aluzije!!! Ko ih ima njegove su i ničim izazvane s moje strane! Jer moja tema nisu i neće biti političari, niti dnevna srpska politika!

O političaima želim samo da nam kažem da su oni naša slika i prilika! Birali ste/smo i odlučili ko su najbolje međ’ nama, pa izvol’te/mo!

Ja nešto o Nama imam i želim da nam kažem! Izgleda da su/smo svi drugovi pioniri redom zabušavali, i da nam se ova krilatica o jednistvu domovine/ideniteta i lepote/kulture/identiteta slabo primila!

Kao da je nismo zalivali?! Ili jesmo?! Kiselim kišama! Pa nam je lepota malko mutirala!? Postala je malčice genetski modifikovana?!

A kakva nam je lepota takvi smo i sami! Takva nam je i domovina! Takva nam je i svakidašnjica! Genetski modifikovana!

Sve nam je nekako mutirano i kontaminirano. Sva nam je kultura nekako iscentrifugirana i natečena. Pa nam je viteštvo mutiralo u razbojništvo, lepota u pornrografiju, pesma u urlikanje, i tako redom.

Znanje se da sresti kao retka endemska vrsta  Sve nam se promene i obećanje svode na plastične intervencije i promenu frizure iz nervozne ladne trajne u stilizovanu modernu frizuru.

Ko će o kulturi još da brine, kad nema prečeg posla od domovine?!

 

Vestinet.rs

Share this post: