Zapadne „investicije“ su došle na vlast

dragomir dragan bilic

 

 

 

 

 

 

Dragomir Bilić – Zapadne „investicije“ su došle na vlast

 

Ako propratimo dešavanja i probleme sa kojim se susreću sve bivše Jugoslovenske republike videćemo da je matrica problema suštinski ista. Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina grcaju u rasprostranjenoj korupciji, socijalnim problemima, etničkim nezadovoljstvima, padom proizvodnje itd i to u kontinuitetu traje već više od dvadeset godina.

Svaka od biših nam republika imala je i ima slične probleme. Da li je to zbog toga što smo mi Južni Sloveni takvi ili nam je matrica takvog ponašanja nametnuta.Ne želim u ovom tekstu da se bavim drugima jer svako ko želi može danas iz više izvora da se informiše o dešavanjima u bivšim republikama i da nađe potvrdu u ovim stavovima.

Od više političkih aktera sam čuo da se taj „prepošteni“ zapad nije držao postignutih dogovora sa pokojnim Miloševićem. Stalnim ucenama i izmenama već dogovorenog terali su ga da povlači neke gnevne poteze i tako nas sve gurali u ambis izolacije.

„Pravednim“ sankcijama su nam samo razorili sistem koji ne može da funcioniše bez slobodne razmene dobara sa ostalim svetom. Sloba je pokušao da im parira tako što je počeo da se „snalazi“ nelegalnim putem i tako kriminalizovao društvo u celini.

Nacija koja je u jednom trenutku naterana da razmišlja švercerskom logikom gubi na svom dostojanstvu i pretvara se u naciju drugog reda. E prema takvoj drugorazrednoj naciji su sve metode dozvoljene.

Naravno da nije sve tako jednostavno ali pokušavam da uprostim i izvučem suštinu matrice ponašanja na dve strane teksta, a ne kao neki  u Hagu na hiljadu strana ne kažu i ne dokažu ništa.

Deset godina se taj isti zapad trudio da nam na vlast dovede politički „korektne“ vođe i uz velike finansiske investicije u tkz nevladin sektor to i uspeo „spontanim događanjem“ naroda petog oktobra. Tu smo pokazali koliko smo naivni.

Kada su te zapadne „investicije“ došle na vlast nastavile su da ruiniraju sistem po toj istoj zapadnoj matrici. Đinđić je u jednom trenutku pokušao da promeni nešto u toj igri i …. ostatak znamo. Posle dolaze ovi što imaju po tri ikone pokojnog Đinđića u kući i zaklonjeni likom i delom istog pljačkaju i ono malo što je od dobara ostalo u Srbiji.

„Zalaganjem“ za Evropske vrednosti razaraju obrazovni, kulturni i moralni sistem Srbije. Kažem moralni jel nikad u Srbiji nije bilo manje morala i poštenja nego za vreme vladavine tkz demokrata. Ali i dalje se pregovara, pre bih rekao primaju naredbe od tog istog zapada.

Dvanaest godina nam je trbalo da shvatimo da je „nešto trulo u državi Danskoj“ i tesnom većinom izglasamo kakve takve promene. Niko pa ni Zapad nije mogao da zamisli da će jedan Vučić, bivši radikal, doživeti takvu metamorfozu i postati najpoželjniji partner zapada po novoj političkoj matrici.

Kada gledam Vučića ja vidim da on stvarno veruje u ono što priča i da je posvećen onome za šta se zalaže. Da li su ti spljno politički stavovi dobri ili loši za Srbiju pokazaće vreme. Imam i utisak da uvek kada malo izronimo iz ove žabokrečine  nas neki naš mulj vuče na dole ali i da mu u tome pomaže i ruka zapada koja nas gura nazad. E sad kad sve to znamo da pređemo na suštinu.

Zašto je važan put ka EU.

Videli smo da je taj zapad nepravedan prema onima koji ne slede i nisu deo te zapadne logike. Videli smo i da je ta logika nepravedna i površna. Osvajanja i otimačina su matrica svih istorija Sveta. Mi smo pokušali i vodili ratove sa njima. I kada smo ih pobeđivali gubili smo od njih.

Njihova sposobnost da ustanu i kada su na kolenima ih i čini tako uspešnim. I sam sam učestvovao u mnogim bitkama na ovim prostorima, na žalost izgubio sam te bitke. „Sada moram da operišem meniskuse da bih ponovo bio čovek koji je ustao na svoje noge“. Tako je sa svima nama. Čitam o tim borbama „ratobornih“ patrijota preko interneta i onda nas par hiljada na protestima protiv Briselskog sporazuma.

Koga više vi zaluđujete. Ako hoćete borbu na ulice a ne ovako kukavički palite decu jeftinom demagogijom. I tu vas taj isti zapad pobeđuje i zajebava. Koji je način da pomognemo sad toj deci na Kosovu i Metohiji. Rat ili mir. Mislite da je i taj zapad glup pa da ne zna ko su Šiptari. I oni su pod merama ispiranja mozga. I oni nisu deo te priče zapada. Samo privid. Svi misle da su oštećeni. Ko tu pobeđuje? Zapad.

Već smo pričali da je izolacija uzrok svih zala na ovim prostorima. Naša potreba je da ponovo ne budemo izolovani od strane tog pobedničkog nepravednog Zapada. Važni su i ti pristupni fondovi, ali ne i predsudni. Važan je i kreditni rejting, sigurnost investicija, vladavina prava, zapošljavanje itd, ali za Srbiju na kolenima je najvažnije da bude deo tima koji ima pobednički mentalitet koji nije opterećen niskim strastima i koji hoće da uči.

Kad uđemo u tu nepravednu pobedničku EU mi treba da se okrenemo sebi i razvijanju svojih vrednosti u okviru te EU jer to niko tamo ne zabranjuje. Naša sposobnost da razvijamo veze i sa drugim državama može samo da bude dobrodošla i da vodi ka većem statusu u društvu tih pobednika.

Ovako stalno ćemo imati osećaj istorijske nepravde i bavićemo se time a ne svojom suštinom. Nepravdom se bave samo gubitnici a pobednike baš briga jer oni misle samo o strategijama novih pobeda. Zato je važno da uđemo u EU. Ali isto tako je važna i Rusija, Kina, Japan, SAD, Kuba i mnoge druge zemlje pobednici.

Hajde da više ne budemo zemlja Kalimera* nego da se u zemlji Srbiji iz tog jajeta jednom i izleže La Kosta**.

 

*   simbol za nepravdu

** krokodil, pobednik

Vestinet.rs

Share this post: