Prodaja iPhone 5 ispod očekivanja

Kompanija Apple smanjila je zahteve za isporuku neophodnih delova od dobavljača, što je znak da prodaja novog telefona iPhone 5 ide slabije od očekivanog, piše “Wall Street Journal”.

Njujorški dnevnik piše da su akcije Applea danas pale za nešto više od 16 dolara, i da sada iznose 503 dolara, dok se do kraja meseca očekuju podaci o poslovanju kompanije u poslednjem tromesečju 2012. godine.

“Wall Street Journal”, pozivajući se na neimenovani izvor koji je upoznat sa podacima o prodaju novog iPhonea, navodi da su duplo smanjene narudžbine ekrana za ovaj telefon u predstojećem prvom kvartalu ove godine (januar-mart), kao i nabavka svih drugih delova od dobavljača.

List piše da odgovor iz Applea na pitanja koja su mejlom poslata iz redakcije još nije stigao. To je znak da prodaja novog iPhonea ne ide dobro kao što se prethodno očekivalo i da je manja tražnja od očekivanog.

Kompanija ima pojačanu konkurenciju u Samsungu i drugim proizvođačima koji koriste Googleov Android operativni sistem, ističe njujorški list. Samsung je tokom vikenda saopštio da je njihova serija Galaxy S dostigla cifru od 100 miliona prodatih uređaja, posebno Galaxy S3, koji je do sada prodat u 40 miliona primeraka za sedam meseci.

Google je ranije saopštio da je od patentiranja Android platforme pre četiri godine prodato 500 miliona telefona koji je koriste, dok je Apple do septembra 2012. godine prodao ukupno 271 milion mobilnih uređaja.

 

Tanjug

Share this post: