Rast prodaje na eBay-u 18%

eBay - logo

Prodaja na eBay-u je tokom poslednja tri meseca 2012. godine porasla za 18 odsto, na 3,9 milijardi dolara, najviše zahvaljujući mogućnosti kupovine preko pametnih telefona.

Ovi podaci su premašili sva očekivanja analitičara, posebno što je onlajn kupovna pokazala snažan trend tokom perioda Božića, prenosi BBC. Profit je pao za 62 odsto, na 757 miliona dolara, u poredjenju sa 2011. godinom, ali je tada cifra bila veća zbog prodaje Skype-a. Prema izjavama iz ove kompanije, PayPal odeljenje generiše najveći rast.

U poslednjem kvartalu, prihod od plaćanja usluga je iznosio 1,54 milijarde dolara, što je za 24 odsto više nego prethodne godine.

Tržišno odeljenje, gde se i odvija najviše kupovina na eBay-u, je u poslednjem kavrtalu ostvarilo prihod od 2,05 milijardi dolara, što je 16 odsto više nego poslednjeg kvartala 2011. godine. eBay naplaćuje naknadu za svaku prodatu stvar, i prima naknadu za svako plaćanje koje se obavi putem PayjPal-a.

Na “Sajber ponedeljak“, koji se tradicionalno označava kao pocetak praznične kupovine, udvostučila se prodaja preko eBay mobilne aplikacije, u odnosu na prošlu godinu. Obim mobilnog plaćanja preko PayPal-a se gotovo utrostručila.

Vrednost eBay akcija je snažno porasla, pa je njihova vrednost juče bila 2,7 odsto veća.

 

B92

Share this post: