Stižu i Mozilla (jeftini) smartfoni

Smartfoni koje je razvila kompanija zaslužna i za razvijanje Firefox-a, trebalo bi da se nađu na evropskom tržištu tokom ove godine.

Iz ZTE-a, kineske kompanije za proizvodnju telefonske opreme, rečeno je da trenutno rade sa „nekim evropskim operaterima na planiranju prodaje pametnih telefona sa operativnim sistemima Mozilla Firefox.“

Čeng Lišin, izvršni direktor ZTE-a, je takođe naveo i da bi se ti telefoni ove godine mogli početi prodavati i u SAD-u, prenosi BBC. Kada budu spremni, ovi telefoni bi mogli da predstavljaju konkurenciju Google-ovom Androidu, ali samo u onom segmentu tržišta u kojem se nalaze nešto „slabiji“ smartfoni.

Džej Salivan, potpredsednik za proizvodnju Mozille, rekao je da njegova kompanija na proizvodnji uređaja takođe sarađuje i sa proizvođačima telefonske opreme Qualcomm. „Interes za operativni sistem Firefox je u velikom porastu“, kazao je Salivan.

Što se tiče američkog tržišta, Čeng je rekao: „Pratimo tržište i njegovu evoluciju. Ako tržište bude spremno i ako ankete pokažu da su korisnici spremni da kupe telefone – onda ćemo da počnemo da ih prodajemo i tamo“.

Neki analitičari predviđaju da će ove godine operativni sistem Firefox preuzeti tek 1% tržišta smartfona.

 

B92

Share this post: