Sve više angažovanih radnika na mobilnim uređajima

Kako je ovakvih slučajeva sve više, navodi se u istraživanju, otvaraju se pitanja bezbednosti, posebno zato što ne postoji standardni operativni sistem za smart telefone, već su na tržištu prisutni Android i iOS, kao i Windows i Blackberry.

Kompanije mogu biti u situaciji da koriste pet ili više mobilnih operativnih sistema a da, pri tome, svi oni budu bezbedno korišćeni.

Dodatni problem je taj što mobilni uređaji često mogu biti izgubljeni ili ukradeni, što sa tradicionalnim računarima nije slučaj.

Da bi se izbegli problemi bezbednosti, dovoljno je da postoji centralizovan pregled svih uređaja, kao i da zaštitna rešenja obuhvate sve glavne mobilne operativne sisteme.

Trebalo bi, na primer, da postoji mogućnost upravljanja iOS uređajima isto kao i Android ili Windows phone uređajima, pri čemu optimalno rešenje treba da bude što jednostavnije za korišćenje.

Kada je reč o bezbednosti, takođe treba odvojeno koristiti poslovne i lične podatke. U hitnim slučajevima, to će omogućiti da poslovni podaci budu brisani bez uticaja na lične podatke, a neophodna su i antivirus rešenja za mobilne uređaje, zaključuje se u istraživanju kompanije Kaspersky.

 

Tanjug

Share this post: