Windows 8 nije pomogao PC-ju

Prodaja desktop računara sa Windows 8 pred kraj prošle godine opala je u korist tableta i smartfona i manja je za 4,3 odsto u četvrtom tromesečju 2012. u odnosu na isti period prošle godine, objavila je istraživačka kompanija Gartner.

U poslednja 3 meseca 2012. svetska prodaja personalnih računara opala je na 90,3 miliona, što pokazuje da su navike korisnika promenejene.

„Tableti su dramatično promenili tržište PC-ja, ali ne toliko zbog loše prodaje računara, koliko zbog toga što će korisnik PC-ja pre kupiti tablet nego novi desktop računar”, kaže Mikako Kitagva, analitičar u Gartneru.

Nekada smo zamišljali da će individualni korisnici da poseduju i PC i tablet kod kuće, ali sve je veći trend da većina njih kod kuće ima tablet a kreativne i administrativne zadatke obavlja na zajedničkom PC-ju”.

Industrija se nadala da će najnovija verzija Windowsa, objavljena u oktobru, revitalizovati sektor koji sve više posrće usled konkurencije u vidu tableta i smartfona.

Gartner smatra da novi OS nije imao značajniji uticaj na isporuke PC-ja u poslednjoj čevritini, pre svega jer Osmici nedostaje „uzbudljivost interfejsa osetljivog na dodir” koji imaju tableti.

Kada je o najuspešnijim PC proizvođačima reč, Hewlett-Packard je povratio vodeću poziciju od Lenovo Groupa, ali uprkos drugom mestu Lenovo je zabeležio najveći rast među vodećim proizvođačima – 8,2 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Dell je na trećem mestu (ukupna godišnja prodaja je pala za 21 %) a Acer na četvrtom (-11%).

 

Reuters

Share this post: