AKO VOLITE MESO, NEMOJTE GLEDATI OVAJ FILM – VIDEO

Insert iz filma 'Samsara'

Insert iz filma “Samsara” Rona Frika, reditelja višestruko nagrađivanog filma “Baraka”, prikazaće vam upravo kroz šta sve prođe jedna životinja dok ne završi kao hrana. Ako imate slabiji želudac, preskočite video.

Samsara je inače indijski filozofski termin kojim se označava večni tok rađanja, umiranja, te ponovnog rađanja, u hinduizmu, budizmu, đainizmu, sikizmu i drugim tradicijama, kao posledica dela, a cilj je osloboditi se iz začaranog kruga.

Ovaj termin reditelju je poslužio kao polazna tačka i “neuhvatljiva struja interkonekcije koja prolazi kroz naše živote”. Film je sniman skoro pet godina i u 25 zemalja sveta – od Brazila, preko Francuske, Mjanmara, Kine, pa sve do dalekog Japana. Neće vas oduševiti replike u filmu budući da je sniman bez reči, ali u čudu (ili šoku) će vas ostaviti neverovatni prizori katastrofa, industrijalizacije, spiritualizma, vere, prirode…

U pitanju nije standardni dokumentarac, niti putopis, već reditelji žele da perfektnim slikama upotpunjenim odgovrajućom muzikom povežu drevno i moderno. Kroz moćne slike, film osvetljava vezu između čovečanstva i ostatka prirode i pokazuje kako naš životni ciklus odražava ritam planete.

Pogledajte na koji način hiljade pilića strada uz pomoć samo jedne mašine, kako se živi pakuju u gajbice, kako mašine muzu krave, ili na koji način se “pakuju” svinje dok doje prasiće, a potom kako sve to stiže do krajnjih potoršača (nas) u markete ili restorane brze hrane.

Ovde je odgovor. I ne samo to – videćete i kako uz pomoć plastičnih hirurga ono što je stiglo do naših trbuha sada nestaje. Tu se ciklus, pretpostavljamo, zatvara. Prijatno!

Ovaj isečak samo je segment filma koji obrađuje mnogo dublju temu, a pogledajte u trejleru šta još možete videti u “Samsari”.

(24 sata, B92)

Share this post: