Američki OBAVEŠTAJCI otvoreno optužili: Iza HAKERSKIH napada na naše zvaničnike stoji RUSIJA!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Američki obaveštajci su uvereni da Rusija stoji iza nedavnih hakerskih napada na njihove zvaničnike i organizacije, saopštilo je Ministarstvo za državnu bezbednost.

U zajedničkom saopštenju sa Nacionalnom obaveštajnom službom rečeno je da se „obelodanjivanje hakovanih mejlova na sajtovima poput Disiliksa i Vikiliksa slažu sa metodama i motivima ruskih napora“.

„Verujemo da su samo najviši ruski zvaničnici mogli da odobre ove aktivnosti“, rekao je Džejms Klaper, direktor Nacionalne obaveštajne službe.

„Cilj ovih napada je da se umešaju u američki izborni proces“, navodi se u saopštenju i dodaje se da su Rusi i ranije koristili slične taktike širom Evrope i Evroazije kako bi uticali na javno mnjenje.

Džejms Klaper, Foto: AP Džejms Klaper, foto: AP

Napadi na američke političke organizacije u najvećem broju slučajeva stigli su sa ruskih servera.

„Međutim, sada nismo u mogućnosti da rusku vladu povežemo sa tim aktivnostima“, navodi se.

Nacionalna obaveštajna služba napominje i da bilo vrlo teško da se putem sajber napada menjaju izborni rezultati.

To saopštenje je prva zvanična optužba Vašingtona na račun Moskve u vezi sa nizom hakerskih napada, iako su mnogi analitičari u SAD i ranije tvrdili da Rusija stoji iz tih napada, javlja AFP.

Vladimir Putin i Barak Obama, Foto: AP Vladimir Putin i Barak Obama, foto: AP

Još u septembru izražena je zabrinutost zbog hakerskih napada na kompjuterske sisteme s podacima o predstojećim izborima za predsednika SAD.

Oni su izvedeni u najmanje dve američke države, a pojedini zvaničnici su izjavili da jedna strana vlada pokušava da izazove sumnju ili čak i da manipuliše predsednikom kampanjom.

Federalni zvaničnici su istraživali sajber napade na Demokratski nacionalni komitet i Demokratski kongresni odbor za kampanju za koje se veruje da su počinili hakeri povezani s ruskom vladom.

(RT)

Share this post: