AMERIČKI SUPER VOJNICI OTPORNI NA METKE: ODELO PO KOMANDI POSTAJE NEPROBOJNI OKLOP

Američka vojska uskoro treba da testira borbeno odelo popularno nazvano “Iron Man”, oklop koji iz tečnog stanja prelazi u čvrsto za par milisekundi, postajući neprobojno za neprijateljsku vatru. Dok opasnosti nema, odelo je fleksibilno i mobilno.

Iron_man ajron super vojnik

U slučaju da je vojnik ranjen, sistem ugrađen u odelo nadgleda njegove vitalne funkcije i reguliše dotok kiseonika, toplote i vazduha.

Prema planovima, odelo službenog naziva TALOS trebalo bi da ima program za slučaj ranjavanja koji zaustavlja krvarenje uz pomoć medicinske pene.

Jedna od ideja je i da bude opremljeno za napade, a ne samo savršeno obrambeno oružje.

Kako piše Defens Tek, „Iron Man“ odelo trenutno razvija niz organizacija: 56 različitih korporacija, 16 vladinih agencija, 13 univerziteta i deset nacionalnih laboratorija. Ako sve prođe po planovima, Iron Man na bojno polje može doći u roku od četiri godine.

  – Ako odelo bude razvijeno na pravi način, to će biti revolucija u poboljšanju šansi za preživljavanje i sposobnosti specijalnih jedinica –  izjavio je američki admiral Vilijam Mek Rejven.

Naime, odelo bi trebalo omogućiti podizanje tereta koje vojnik ne može sam podići i imati displej s taktičkim informacijama o svemu što vojnik u odelu vidi vezan uz kacigu.

 – To je napredan oklop. Komunikacije, antene, senzori… Sve stane –  izjavio je pukovnik Karl Borjes. Displej je najteža stavka, zbog činjenice da mora biti  sinhronizovan s pokretima glave. Samo nekoliko milisekundi kašnjenja može izazvati efekt mučnine. Neke elemente nove opreme vojska se nada da integriše u svoju opremu za godinu dana.

(Jutarnji, Blic)

Share this post:

  • Pingback: MRAČNE PROGNOZE NEMAČKIH STRUČNJAKA: Bosna ulazi u period raspada | Dobro dosli na Internet prezentaciju srpske dijaspore()