ASTRONAUT Džon GLEN: „Otišao sam u SVEMIR i tamo sam našao BOGA“

Sećanje

foto: Tanjug / NASA via AP

Džon Glen, astronaut u penziji koji je umro prošle godine u 96. godini života, bio je američki heroj, pionir u nauci, ali i čovek vere, koji je u svaki aspekt svog života video kao dar od Boga.

“Meni je nemoguće da gledam ovakvu kreaciju, a da ne verujem u Boga”, rekao je Glen novinarima 1998. kada se vratio sa svog poslednjeg puta u svemir u 77. godini. “To samo jača moju veru”.

Tokom njegovih putovanja u svemir, kako je govorio, molio se svaki dan. Bio je posvećeni prezviterijanac koji je redovno posećivao bogosluženja i smatrao je da nema ničeg kontroverznog u tome što je čovek nauke i čovek vere.

Džon Glen je bio osoba koja je imala jaku veru i pre nego što je postao astronaut i koja je samo ojačala posle njegovog prvog puta u svemir”, kaže Mark Šelhemer, profesor medicine na Univerzitetu Džons Hopkins koji je nedavno bio zadužen za istraživanja ljudi koji su bili u svemiru.

Mnogi astronauti su sledili Glena i primetili da su iskustva u svemiru ojačali njihovu veru u Boga. Tako se Džejms Irvin vratio iz šetnje po Mesecu ubeđen da svoj život treba da posveti Bogu i osnovao Fondaciju “High Flight” u okviru evangelističke crkve. Umro je 1991. u 61. godini.

Baz Oldrin, koji je takođe bio član prezviterijanske crkve, sam je uzeo pričešće kada je prvi put sleteo na Mesec.

U intervjuu koji je dao 2015., Glen je istakao da podržava izučavanje evolucije u javnim školama.

“Ne vidim da sam na bilo koji način manje religiozan zbog toga što umem da cenim činjenicu da nauka beleži naše promene sa evolucijom i vremenom. To je činjenica. To ne znači da je manje čudo i ne znači da ne postoji neka veća sila koja upravlja svime što se dešava”, rekao je on.

“Nauka i vera mogu da koegzistiraju i na najvišem nivou”.

(B92.net, Washingtonpost.com)

Share this post: