DA LI JE GLOBALNO ZAGREVANJE PREVARA?

Zapanjujuće otkriće naučnika. Dok se na nekim krajevima zemljine lopte otapaju glečeri na drugim se stvaraju. Da li je to samo ciklus koji priroda savršeno reguliše? Da li je panika oko globalnog zagrevanja ipak samo prevara čiji cilj još nismo dokučili?

Fotografije snimljene francuskim satelitom pokazuju da glečeri na planinskom masivu zapadno od Himalaja rastu u poslednjoj deceniji. Novi glečeri nađeni su u oblasti Karakorum, koja obuhvata granice između Pakistana, Indije, Kine i predeo je drugog po redu najvišeg planinskog vrha na svetu – K2.

Zapanjujuće otkriće je šokiralo naučnike, jer se dešava u trenutku kada se glečeri u drugim oblastima i širom celog sveta smanjuju.

Francuski naučnici  su bili primorani da se oslanjaju na sateliske snimke, da bi istražili region jer je veliki deo oblasti Karakorum nedostupan. U poređenju sa snimkom koji je napravljen 1999.godine, u 2008.godini su našli masovni granični porast. Procenili su da su glečeri rasli između 0,11 i 0,22 metra svake godine.

Naučnici nisu sigurni zbog čega se to dešava ali se oslanjaju na druge studije koje pokazuju da u veoma hladnim regionima kao što je Karakorum oblast, klimatske promene mogu da izazovu ogromne padavine, što je dovelo do dodavanja ledene mase.

Vodeći istraživač je rekao: „Stvarno ne znamo razlog. Za sada verujemo da je to moglo da bude zbog specifične regionalne klime nad Karakorumu jer nam metereološka merenja pokazuju povećanu zimske padavine. Ali to nam je za sada samo pretpostavka“.

Profesor sa britanskog univerziteta je rekao da je istraživanje pokazalo da postoji „značajna varijabilnost“ u globalnoj klimi, i samim tim glečeri reaguju.

Karakorum glečeri su takođe neobični jer su prekriveni debelim slojem prašine sa stena, što znači da u svojim obrascima topljenja mase, takođe pojačavaju  promene koje se nalaze u krhotinama, kao i u klimi.

Takođe je dodao da mnoge od ovih masa dolaze sa obližnjih visokih planina koje ih okružuju i njihovim lavinama.

Generalno, uticaj topljenja glečera kao ovih na porastu nivoa mora, znaju da budu zanemarljivi, ali to takođe znači da ima još mnogo toga da se nauči kako će glečeri u celom svetu reagovati na nastavak globalnog zagrevanja.

Ovi nalazi nam pružaju prijatan predah u vreme kada se glečeri širom sveta smanjuju velikom brzinom.

Istraživanja na Himalajima u 2011.godini je pronašla stopu gubitka ledenog glečera, koji proizvodi svežu vodu za oko 1,3 milijarde ljudi, što je duplo više u odnosu na 1980.godinu.

(Vestinet.rs)

Share this post: