Dijasporska organizacija optužuje „Kancelariju za dijasporu“ za nameštanje konkursa, korupciju i bahatost

Organizacija "28. jun": Kancelarija za dijasporu namešta pare udruženjima iz Srbije!

Dijasporska organizacija „28. jun“ optužila je Kancelariju za djasporu za nameštanje konkursa za projekte koji su finansirani iz budžeta Srbije, kao i za korupciju i bahat odnos prema dijaspori.

U saopštenju ove organizacije ističe se konkurs za dodelu sredstava za projekte koji je raspisan krajem oktobra, a kao prva primedba navodi se da je konkurs projekat objavljen svega četiri dana pre istoka roka za podnošenje predloga.

„Krajnji rok za podnošenje predloga bio je u nedelju 26. oktobra, koji pada na vikend, kada je Kancelarija zatvorena. To znači da ako je neko želeo poslednjeg dana konkursa da dostavi predlog, to nije bilo moguće. Kada smo pitali Kancelariju u vezi sa našim nedoumicama oko datuma predaje, odgovorili su da je poslednji dan za predaju zapravo ponedeljak 28. oktobar, što je po njihovom mišljenju potpuno „logično“ ukoliko rok za predaju pada na neradan dan“, navodi se u saopštenju.

Prema propisanim pravilima za kvalifikaciju za konkurs, organizacija je morala da poseduje registraciju prevedenu na srpski jezik, napisanu ćirilicom i sertifikovanu od državnih organa zemlje u kojoj je organizacija registrovana. Projekat koji konkuriše mora biti završen do 27 aprila 2014. godine, odnosno da traje najviše šest meseci.

„Ali projekti kojima je dodeljen novac nisu bili poznati do polovine decembra, a osvojeni novac neće biti poslat do kraja decembra. Ovo smanjuje dužinu projekta za dva meseca, odnosno 1/3 projekta od dozvoljene dužine. Ovo remeti sve predloge projekata s obzirom da je, prema pravilima konkursa, projekat sastavljen od nedeljnih planova, koji zbog zakašnjenja same Kancelarije, ne mogu biti realizovani“, navode u „28. junu“.

Nakon što je ova organizacija kontaktirala Kancelariju za dijasporu, da bi se informisala o položaju i kotiranju njihovog projekta, ali i o tome da li su druge organizacije predale potrebnu dokumentaciju, rečeno im je da su „dosadni“ i da „Srbija nije Afrika“, te da će se pravila poštovati.

„U jednom trenutku jednom od naših članova je rečeno da će završiti u zatvoru ukoliko zloupotrebimo virtuelna novčana sredstva koja nikada nismo ni primili“, ističu u „28. junu“ i navode da je posle objavljivanja koji su projekti dobili novac, Kancelarija za dijasporu odbila da javno prikaže navodno regularno dokumentaciju organizacija kojima je novac dodeljen.

Projekat 28.Juna nije dobio novac, a jedini odgovor Kancelarije bio je da je njihov projekat „prezahtevan“.

„Vodeći se ovim činjenicama, verujemo da je konkurs bio namešten od samog početka.Kratkoročna obaveštenja u kombinaciji sa netačnim krajnjim rokom, su precizno osmišljena kako bi zavarala ljude i više su nego očigledni pokazatelji neregularnosti konkursa kao i diskutabilnog rada Kancelarije i njenih vodećih ljudi. Potrebnu dokumentaciju je skoro nemoguće pribaviti za tako kratak period, a organizacija 28. jun je izvela niz „čuda“ kako bi priložila sve što je potrebno na vreme“, saopštava organizacija 28. jun i nastavlja:

„Drugi aspekti konkursa, vremenske nedoslednosti koju smo već pominjali,kao i ratoborno ponašanje članova Kancelarije, ukazuju na to da je konkurs samo paravan su za zloupotrebu državnih sredstava. Organizacije koje su dobile novac su pretežno iz Srbije ( iako je ovaj konkurs za organizacije iz dijaspore), a drugi učesnici iz dijaspore su bile sumnjive organizacije. Projekat kome je odobreno najviše sredstava je Udruženje „Moraca Rozafa“ Skadar, koje je srpska organizacija zasnovana u Albaniji. Smatramo da je krajnje nemoguće da je albanska vlada sertifikovala ćirilični prevod njihove registracije u roku od četiri dana“.

Podseća se da srpska dijaspora šalje pet milijardi dolara u Srbiju godišnje, sto je 15 odsto bruto domaćeg proizvoda.

„Imati korumpiranu Kancelariju određenu za saradnju sa pet miliona Srba koji žive van Srbije jekrajnje opasno i ne samo što uništava veze između njih, već dovodi do odustajanja i nepoverenja kod Srba iz dijaspore koji su spremni da pomognu i investiraju u rodnu zemlju. Ako jedna organizacija prođe kroz sve neophodne korake kako bi dobila potrebnu dokumentaciju za učešće, onda ista pravila treba da važe za sve učesnike konkursa. Nekorumpirani državni organ koji saradjuje sa dijasporom je prvi i osnovni zahtev za izgradnju poverenja kako bi doveo do ekonomske pomoći i investicija neophodnih Srbiji“.

Iz ovog udurženja zahtevaju zamrzavanje sredstava namenjenih za konkurs, dok se ne ispita regularnost konkursa i takođe da se dokumentacija na osnovu koje je dodeljen nobac učini dostupnim javnosti.

„Ukoliko Kancelarija za dijasporu i saradnju sa Srbima ne pristane na ovo i nastavi sa svojom korupcijom, „28. jun“ će preduzeti sve potrebne korake kako bi osigurali smenu ovog kancerogenog rukovodstva“, zaključuje se u tekstu saopštenja.

(Pressonline)

Share this post: