DOLAZI PAKAO U 2014. I NAJTOPLIJA GODINA IKADA ZABELEŽENA NA ZEMLJI

Kako naučnici predviđaju 2014. će biti najtoplija godina ikada zabeležena na Zemlji, zato što je El Ninjo spreman da izbaci ogromne količine toplote u atmosferu. El Ninjo  je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje zbog menjanja pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana.

Naučnici veruju da će 2014. biti najtoplija godina ikada zabeležena na Zemlji, zato što je El Ninjo, globalni atmosfersko-okeanski fenomen, izgleda spreman da izbaci ogromne količine toplote u atmosferu, piše Dailymail.co.uk.

El Ninjo predstavlja snažna temperuturna talasanja na površini Istočnog Pacifika, koja imaju veliki uticaj na vremenske prilike i mogu napraviti klimatski haos širom celog sveta.

Nemački naučnici smatraju da je inače moguće prognozirati ponašanje El Ninja godinu dana unapred, međutim, kako je temperatura vode pod uticajem vetrova koji duvaju preko ekvatora, prognoze su ograničene na šest meseci.

Oni tvrde da je njihov metod precizno predvideo odsustvo ove pojave u protekle dve godine, pa je vrlo verovatno da će se ostvariti njihovo predviđanje da se El Ninjo očekuje krajem 2014.

Mišljenja među stručnjacima ove oblasti su podeljena, pa kalifornijski klimatolog Tim Barnet tvrdi da su te metode zastarele i da su se koristile 80-tih i 90-tih, dok australijski klimatolog Endrju Votkins verije da šansa de se En Ninjo pojavi sasvim sigurno postoji, ali ne bi mogao da tvrdi da će se zaista desiti.

Ono oko čega su se svi naučnici složili je da će Zemlja svakih deset godina biti pogođena razornim sušama i nezapamćenim požarima, šanse da ta godina bude baš 2014. je navodno 75 odsto.

VIDEO: El Ninjo

(Novosti)

Share this post: