Državni sekretar SAD, Džon Keri: Klimatske promene ugrožavaju naš način života na Zemlji

Klimatske promene ugožavaju način života

SAD su se suočile sa sušom u Kaliforniji kakvu nisu imali za proteklih sto godina i sa nezapamćenim snežnim mećavama u svojim istočnim državama.

Govoreći pred studentima u Američkom centru u Džakarti, glavnom gradu Indonezije, državni sekretar SAD Džon Keri ocenio je da je došlo vreme da „sve zemlje sveta preuzmu hitne mere za ublažavanje posledica globalne promene klime”.

Pri tom je naglasio: „Promena klime može postati najstrašnije oružje za masovno uništavanje u savremenom svetu. Nauka ima jedinstveno mišljenje povodom klimatskih promena. Oni koji poriču te naučne fakte – naprosto guraju glavu u pesak”.

Keri se žestoko obrušio na one naučnike koji osporavaju tvrdnje da Zemlja preživljava klimatske promene.

„Ne možemo sebi dozvoliti da gubimo vreme na diskusije sa drugorazrednim naučnicima, kao ni sa pristalicama radikalnih ideologija” – naglasio je Keri.

Obraćajući se Indonežanima, Amerikanac je izgovorio: „Klimatske promene posebno veliku opasnost predstavljaju za dobar deo Azije i vaš deo sveta. Džakarta i Indonezija su prve na udaru.”

Keri je za kraj nastupa ostavio reči:

„Ponavljam: klimatske promene mogu postati najstrašnije oružje za masovno uništavanje koje postoji. Neću preterati ako kažem: u opasnost je doveden i sam način života na Zemlji!”

(Fakti)

 

Share this post: