DUD: MOĆNA SUPERHRANA

Superhrana

Dud je ukusno voće koje raste kao samoniklo ili kao pojedinačno posađeno.U našim krajevima nailazimo na crvenu, crnu i belu sortu, ali izgleda, da je on pomalo zaboravljen.

Od ove tri sorte najukusniji je crni dud, koji raste na listopadnom stablu iz porodice Morus.

Dud se gaji i radi pribavljanja svile od dudove svilene bube.

Naučnici tvrde da dud sprečava starenje organizma i leči mnoge bolesti, i kao takav svrstava se u „superhranu“.

Plodovi duda sadrže limunsku i jabučnu kiselinu, vitamine A,B,C,E,I,K, kao i gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i veliku količinu antioksidansa antocijanina.

Crni dud se u narodnoj medicini koristi protiv depresije, nesanice, vrtoglavice, epilepsije, upale mokraćnih kanala, bolesti usne duplje i grla, kao i kod ugriza buba i zmija.

Njegovi nedozreli plodovi primenjuju se protiv dijareje, a zreli kao laksativ.

Njegov sok je dobar za ispiranje upala grla i usta, a takođe i za lakše iskašljavanje, znojenje i mokrenje.

List ovog duda je poznati lek za snižavanje i regulaciju šećera u krvi, pa se koristi i u čajevima za dijabetes.

Beli dud se nalazi u sastavu mnogih kozmetičkih preparata za izbeljivanje kože, uklanjanje mrlja i pega, čišćenje lica, kao i protiv starenja kože i tretmane oko očiju.

On deluje u lečenju artritisa i očnih bolesti, a koristi se za opuštanje nervnog sistema i u borbi protiv slabosti organizma.

Sok od belog duda pomaže u lečenju tumora grla.

Kora duda upotrebljava se kao lek protiv bolesti creva, želuca i trovanja hranom, alkoholom i glivama.

Prah kore duda se upotrebljava kao melem za brže zarastanje rana, a takođe, koristi se i za snižavanje povišenog krvnog pritiska.

(Vestinet.rs)

Share this post: