General Džozef Votel: Rusija je najveća pretnja samom postojanju Amerike i NATO!

Rusija je najveća pretnja

Rusija proverava čvrstinu Sjedinjenih Država i koristi svaku priliku da razjedini države članice NATO – izjavio američki general Džozef Votel, načelnik Glavne uprave Pentagona za jedinice za specijalne zadatke.

U intervjuu televiziji Fox News, Votel je ocenio da delovanje Rusije na duži rok predstavlja „najznačajniju pretnju nacionalnoj bezbednosti SAD, a i samom postojanju Amerike i NATO“:

Rusija nam upućuje izazov u svakoj pogodnoj prilici. To radi sa namerom da stvori situaciju u kojoj NATO ne bi mogao da se razvija. Rusija je ove godine zaključila ugovore u oblasti atomske energetike sa tri zemlje koje su tradicionalni saveznici SAD – Jordanom, Egiptom i Saudijskom Arabijom – a to svedoči da Moskva ima nameru da konkuriše SAD i da širi sferu svoga uticaja“.

Votel ne krije: SAD će – da bi smetale delovanju Rusije – „pomagati svojim saveznicima“.

Utoliko pre, naglasio je Votel, što Vladimir Putin širenje NATO doživljava kao pretnju sebi i svojoj zemlji i stvara „zamrznute konflikte u regionu“ – da bi zaustavio širenje alijanse na Istok. A za to koristi „hibridno ratovanje“.

A šta se iza Votelovih ocena i optužbi krije – delom je razjasnio američki vojni ekspert Džozef Trevitik.

Prema njegovima saznanjima, u Pentagonu su već procenili da forsirani razvoj borbenih bespilotnih letelica u Rusiji i Kini ne ugrožava samo jedno od monopolskih preimućstava SAD već i „udario po bitnoj nadmoći američke armije“.

Zato – tvrdi Trevitik – Penatagon uveliko izučava mogućnosti obaranja tuđih borbenih dronova. Čak se to smatra prioritetnijim od stvaranja sistema za presretanje protivničkih raketa i artiljerijskih projektila velikog kalibara.

Prema njegovim rečima, likvidacija bespilotnih letelica deo je „koncepcije pariranja SAD hibridnim metodima ratovanja“.

Trevitik tvrdi da će armija SAD za obaranje protivničkih dronova koristiti automatski top relativno malog dometa jer i dronovi lete na relativno malim visinama. Navodno je već utvrđeno da će takvi topovi biti mnogo efikasniji od raketnih sistema kojima je potrebno znatno više vremena da se pripreme za delovanje.

Trevitik otkriva da zasad najveće šanse ima 50-milimtarski automatizovani top Bushmaster II koji proizvodi Orbital ATK. Taj top pokreće elektromotor, a može da ispali 200 metaka u minuti.

(Fakti.org)

Share this post: