Irski novinar tvrdi: TITANIK NIJE potonuo zbog SANTE leda, već zbog nečega sasvim drugog!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Prošlo je više od 100 godina od kako je najpoznatiji kruzer na svetu „Titanik“ potonuo, a istraživači i dalje pokušavaju da utvrde tačne okolnosti pod kojima se to dogodilo. Veruje se da je razlog udarac u ledenu santu, ali novinar Senan Moloni tvrdi da to nije u pitanju.

Novinar, koji je proveo 30 godina istražujući ovu katastrofu, smatra da je vatra, a ne led, zapečatio sudbinu čuvenog broda.

U novom dokumentarcu, irski novinar i autor Senan Moloni tvrdi da je trup „Titanika“ oslabljena u požaru koji je tinjao u bunkeru uglja u kotlarnici od trenutka kada je luksuzni kruzer napustio brodogradilište u Belfastu.

– Ovo nije jednostavna priča o sudaru sa ledenim bregom. To je savršena oluja vanrednih faktora – vatre, leda i kriminalnog nemara – kaže Moloni.

Autor tvrdi da tamni tragovi mogu da se vide na desnoj strani u setu privatnih fotografija koje su ugledale svetlost dana na jednoj aukciji nedavno. On smatra da su te fotografije dokaz vatre u samom brodu.

– Niko nije istraživao ove tragove pre niti obraćao pažnju na njih. To je potpuno menja priču – tvrdi Moloni – Od 1912. godine, slušali smo mit o ogromnom otvoru u trupu broda, čak 91 metar, ali ispitivanjem olupine nije pronađeno ništa slično.

– Stručnjaci su nam potvrdili da određen temperature čelik čini krtim i smanjuje njegovu snagu i do 75 procenata. Brod nikada nije trebalo porinuti u more, ali „Titanik“ je već kasnio nekoliko puta i bio je obećano da kreće 10. aprila -objašnjava Moloni.

David Hil, bivši sekretar britanskog „Titanik društva“ i urednik njihovog magazina, nije siguran da je požar razlog zbog kog je luksuzni brod potonuo.

– Sigurno je bilo požara. Počeo je u sredu, trajao je do subote tako da mora da je bio veliki. Da li je odredilo sudbinu „Titanika“? Moje lično mišljenje je da nije – kaže Hil.

Ričard de Kerbreč, autor nekoliko knjiga o „Titaniku“, kaže da bi teorija mogla biti istina.

– Znamo sigurno da je došlo do požara na brodu. U početku nisam mnogo pažnje obraćao na to, ali gledajući Molonijeva precizna istraživanja, bio sam iznenađen. Predsednik i dizajner broda bili su na njemu, tako da je bilo mnogo stvari koje su prećutkivane – rekao je za „Tajms“.

Tajni požar, Moloni tvrdi, na način objašnjava zašto je „Titanik“ išao tako brzo kroz ledena mora.

– Način da izađete na kraj sa vatrom u bunkeru bio bi da izbacite ugalj i stavite ga ne jedino drugo mesto na kome bi mogao da se nalazi – u peć, što znači da će brod ići mnogo brže – zaključuje Moloni.

(Blic.rs)

Share this post: