Jezivo: Za 2 godine će biti moguća transplantacija ljudske glave!? – VIDEO

Transplantacija

Serđo Kanavero, hirurg Grupe za napredne neuromodulacije iz Torina, najavio je mogućnost prve transplantacije ljudske glave.

On tvrdi da će za dve godine ovakva procedura biti moguća, a koristiće se da bi pomogla ljudima koji su pretrpeli degeneraciju mišića i nerava usled napredovanja raka.

Ovaj hirurg planira da najavi projekat Američkoj akademiji neuroloških i ortopedskih hirurga na konferenciji u Merilendu, koja će se održati u junu ove godine.

Doktor Kanavero objavio je i studiju o tehnici koju bi koristio prilikom ove procedure.

Glava pacijenta i telo donatora bi na početku trebalo da se ohlade, da bi se produžilo vreme tokom kog bi ćelije mogle da prežive bez kiseonika. Tkivo oko vrata bi se onda seciralo i krvni sudovi iz velikog krvotoka bi se spajali malenim cevčicama.

[adsenseyu1]

Kičmene moždine bi se onda sekle i glava bi se spojila sa telom pomoću hemikalije pod imenom polietilen glikol. Ova supstanca podstiče uplitanje masnoća unutar ćelijskih membrana. Posle ovoga, osoba bi morala da bude u indukovanoj komi oko četiri nedelje, da bi se sprečilo pomeranje tokom zarastanja.

Doktor Kanavero je rekao da bi pacijent posle buđenja trebalo odmah da bude sposoban da okreće svoju glavu i da oseća svoje lice.

Takođe, pacijent bi mogao da priča svojim glasom, a za godinu dana bi mogao da hoda samostalno. Ovu ideju on je prvi put predložio 2013. godine.

– Ako društvo ne želi ovu proceduru, onda je neću raditi. Ali, ako je ne žele u Evropi i Americi, to ne znači da neće moći da se obavi negde drugde. Želim da na pravi način predstavim ovu proceduru – rekao je doktor Kanavero.

(Blic)

[adsenseyu1]

Share this post: