KAKO SU IRANCI HAKOVALI I OTELI AMERIČKOG DRONA

Za hakovanje bespilotnih letelica dovoljna je tehnologija jeftinija od 2.000 dolara. Glavni način hakovanja je upadanje u navigacioni sistem drona, kako se drugačije naziva bespilotna letelica.

Iako američki dronovi koriste šifrovane GPS frekvencije, upravo je to izgleda bila Ahilova tetiva drona „RQ-170 Sentinel“ za koji iranski vojni hakeri tvrde da su uspeli da ga prizemlje u decembru 2011. i izlože ga na nacionalnoj televiziji.

Kako navodi Bi-Bi-Si, ovaj tip bespilotne letelice glavno je sredstvo CIA za špijuniranje, a u ruke Iranaca je pala pošto se u preletu iznad Avganistana isuviše približila iranskoj granici.

Hakeri tvrde da su prvo omeli njene komunikacione linkove sa komandom na zemlji i prinudili je da pređe na autopilota, zatim su joj prekinuli prinos sigurnih podataka sa GPS satelita, zbog čega je dron morao da potraži nešifrovane GPS frekvencije kao bilo koja komercijalna letelica. Iranski hakeri su dronu poslali pogrešne GPS koordinate, pa je bespilotna letelica umesto u američku bazu u Avganistanu sletela u Iran.

Tod Hamfriz, vanredni profesor aeronautičkog inženjerstva na Teksaškom univerzitetu u Ostinu, prvo nije verovao u podvig iranskih hakera, već u zvanično objašnjenje američke vojske da je na dronu došlo do greške. Onda je ipak rešio da uz pomoć studenata i uz prisustvo zvaničnika Službe državne bezbednosti proba da koristeći opremu vrednu manje od 2.000 dolara i sam „prevari” bespilotnu letelicu. Bilo mu je potrebno samo par minuta da preuzme kontrolu nad dronom.

Razlog za hakovanje drona je poput bilo kog drugog zbog kojeg ljudi hakuju. To može da bude da bi izveli teroristički napad, krivično delo, nestašluk ili da bi jednostavno upozorili druge na ranjivost letelice – kaže Piter Singer, direktor Centra za bezbednost i obaveštajne aktivnosti 21. veka u uglednoj vašingtonskoj Brukings instituciji.

U Nacionalnom institutu za laboratorijski inženjering u Los Alamosu testiraju softvere koji bespilotne letelice mogu da učine nepredvidljivim (tako što će početi da se kreću nasumice, a pritom ipak stići do cilja). Takve metode će se verovatno pokazati kao početak svetske trke naoružanja između hakera i stručnjaka za bezbednost koji žele da ih zaustave.

– Sve se svodi na to da je bespilotna letelica leteći kompjuter. A kompjutere je moguće hakovati – kaže profesor Peter Singer.

 (Blic)

Share this post: