Koju tajnu poruku krije bakarna skulptura koja se nalazi ispred sedišta CIA?

Tajna poruka

Bakarna skulptura koja se nalazi ispred sedišta Centralne Obaveštajne Agencije (CIA) u Lengliju, već 24 godine krije poruke, a njen tvorac je sada ponudio novi trag za rešavanje njene misterije, prenosi “Wired”.

Džim Sanborn je 1989. godine, u vreme kada je srušen Berlinski zid, radio na kriptografskoj slagalici – skulpturi nazvanoj Kriptos, načinjenoj od bakra, drveta i granita.

U čast 25-godišnjice pada Berlinskog zida, Sanborn je rešio da otkrije delić slagalice koja već godinama muči kriptografe i ljubitelje mozgalica.

Kriptos sadrži četiri poruke, a prve tri su dešifrovane 1993. i 1999. godine. Četvrta poruka, koja se sastoji iz 97 slovnih karaktera, ostala je neotkrivena.

Sanborn je 2010. godine ponudio prvi trag za rešavanje četvrte poruke, kada je rekao da deo od 64. do 69. slova označavaju reč “Berlin”. On je sada otkrio da sledećih pet slova od 70. do 74. koja glase “MZFPK” označavaju reč – “Sat” (Clock).

Upitan da li se ta poruka odnosi na čuveni “Berlinski sat”, koji i sam predstavlja vrstu slagalice, Sanborn je rekao: “Bolje bi bilo da se udubite u taj sat”.

“Berlinski sat” je osmislio Diter Bininger, a sastoji se od crvenih i žutih lampica.

Međutim, kako “Wired” navodi, Sanborn možda želi da tragače za istinom skrene na pogrešan put ovom izjavom.

Umesto na Berlinski sat, možda se reč “sat” odnosi na metod kojim je razbijena šifra čuvene mašine iz Drugog svetskog rata “Enigma”.

“Wired” piše da možda nije slučajnost što je Sanborn otkrio trag uoči premijere filma “Igra imitacije” koji govori o Alana Tjuringu koji je dešifrovao “Enigmu”.

(Blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Share this post: