Loše vesti za vegetarijance: Biljke plaču dok ih jedete! – VIDEO

Recepti

Biljke čuju i razlikuju zvukove iz okoline, mogu prepoznati i razlikovati zvuk vetra i zvuk guseničinog grickanja njihovog lišća. U tom slučaju ispustiće odbrambene sokove.

Tvrdnja da biljke plaču dok ih jedete nije fikcija. Biljke zaista proizvode tečnost dok ih drugi organizmi jedu, odnosno ulje koje koriste kao odbranu od predatora „jedača“, pokazala je studija Univerziteta u Mizuriju. 

Njihovi naučnici su nedavno utvrdili da biljke mogu da prepoznaju i razlikuju zvukove iz okoline, piše Daily Mail. 

Naime, biljke neće reagovati na zvuk vetra, ali hoće na zvuk guseničinog grickanja lišća. Tada će početi da ispuštaju „odbrambene sokove“ koji joj pogoršavaju ukus, objasnili su naučnici. 

Uz pomoć reflektujućeg papira i lasera oni su uspeli da izmere reakcije biljaka na napad gusenice i uporedili su ih sa reakcijama biljaka koje nisu bile nečiji obrok. 

“Prethodne studije pokazale su da biljke mogu da reaguju na zvuke iz okoline, na primer na muziku, ali ovo je prvo istraživanje koje pokazuje reakciju na vibracije”, rekla je vođa istraživanja Hejdi Epil. 

Ona dodaje kako su upravo te vibracije signal biljkama da promene metabolizam svojih ćelija kako bi se odbranile od predatora. Reakcija biljaka naterala je gusenice da produže dalje i nađu novi plen. 

U priloženom video zapisu pogledajte kako to biljke „čuju“:


(24sata.hr)

Share this post: