Misterija Torinskog pokrova: Da li je lik na njemu nastao tokom zemljotresa?

Torinski pokrov vekovima izaziva strahopoštovanje i nameće brojna pitanja.

Smatra se jednom od najvažnijih hrišćanskih relikvija, a budući da je na njemu vidljiva slika nečega što liči na nagog muškarca sa ranama koje su, kako se čini, nastale prilikom razapinjanja na krst, mnogi veruju da je reč o pogrebnom pokrovu Isusa Hrista.

Dok ga jedni smatraju čudom, drugi tragaju za naučnim objašnjenjem, a naučnici Politehničkog univerziteta u Torinu predstavili su novi teoriju, za koju veruju da nudi deo odgovora.

Oni tvrde da je moguće da je slika nastala pod dejstvom neutrona oslobođenih prilikom zemljotresa koji se desio u vreme Isusove smrti, ali i da je emisija neutrona uticala na nivo radiokarbona, koji navodi na zaključak da je pokrov falsifikat iz srednjeg veka, prenosi “Lajvsajens”.

U prilog njihovoj teoriji idu i istorijski podaci koji potvrđuju da se u Jerusalimu u vreme smrti Isusa Hrista (kako se pretpostavlja oko 33. godine nove ere) zaista dogodio zemljotres.

A. Karpinter, G. Lačidonja i O. Borla simulirali su zemljotres razbijanjem krtih uzoraka stena i tom prilikom su ustanovili da takav događaj može da izazove emisije neutrona, koje su mogle biti uzrok hemijskih reakcija na platnu i odslikavanja lika.

Povezujući zemljotres sa smrću Isusa Hrista, naučnici su citirali grčkog istoričara Talusa (koji je opisao dan Hristove smrti), Jevanđelje po Mateju i Josifa iz Arimateje, kao i Dantea Aligjerija, koji piše:

“Štaviše, ako lik utisnut na pokrovu pripišemo čoveku koji je umro za vreme Pashe, 33. godine nove ere, onda postoje najmanje tri dokumenta u književnosti koji potvrđuju da su se u to vreme dogodili katastrofalni zemljotresi.”

(Blic)

[adsenseyu1]

Share this post: