Misterija: Zašto su u svemiru SVI ELEKTRONI isti? – VIDEO

Ilustracija

foto: pixabay.com

Evo jednog pitanja o kom verovatno nikad niste razmišljali: zašto su svi elektroni isti? Svaki elektron u kosmosu ima identičnu masu, identično naelektrisanje, a ako bolje razmislite, nema razloga da to bude tako.

Zato je fizičar Džon Viler osmislio novu hipotezu koja bi mogla da pruži odgovor na tu nedoumicu. Vilest smatra da su svi elektroni isti zato što zapravo predstavljaju jedan te isti elektron.

U njegovu tezu uključeno je mnogo komplikovanih proračna, ali jednostavno rečeno: moguće je da je svaki elektron u kosmosu zapravo jedan te isti elektron koji prelazi u različite delove vremena.

Baš kao što elektron može da se kreće prostorom kada je obasjan svetlošću, možda postoji način da se pošalje nazad u vreme.

U tom slučaju, elektroni koji mogu da putuju u prošlost su pozitroni – antimaterijske komponente elektrona.

Dakle, ne samo da su svi elektroni jedan te isti elektron, nego to važi i za sve pozitrone.

To je interesantna ideja, ali još nije dokazana.

Pre svega, postavlja se pitanje zašto na svetu postoji tako mnogo elektrona u odnosu na pozitrone.

Takođe, ako jedan elektron može da prelazi u različite vremenske periode do beskonačnosti, zašto ne postoji beskonačan broj elektrona?

S druge strane, ako je Viler u pravu, možda isto važi i za sve druge čestice – od protona do neutrona do egzotičnih neutrina, odnosno da je sve što nas okružuje zapravo jedan proton, jedan neutron i jedan elektron.

(B92.net/Popular Mechanics)

Share this post: