MISTERIOZNA AMERIČKA VOJNA SVEMIRSKA LETELICA već 500 dana kruži u orbiti Zemlje, a niko ne zna zašto

Šta radi u svemiru

Američka vojna bespilotna svemirska letelica X-37B Orbital Test Vehicle (OTV) već 500-tinjak dana kruži u orbiti Zemlje, a da niko od javnosti pojma nema koja joj je prava svrha, piše Tportal.

Ova robotizovana letelica izgledom dosta nalikuje NASA-inom svemirskom šatlu ali je značajno manja – duga je oko devet metara. Lansira se na isti način – vertikalno na raketi, a aterira horizontalno. Za razliku od šatlova, nema pilota.

Pokreće je sunčeva energija pa može vrlo dugo ostati u orbiti. Trenutno nema nikakvih nagoveštaja kada bi se mogla prizemljiti. Mediji javljaju da je do sada obavila samo par manevara tako da joj je sigurno ostalo puno goriva. Oko Zemlje se kreće brzinom od oko 28.000 km na sat na visini od oko 800 km. Granica od 100 km obično se smatra početkom otvorenog svemira.

Mada se 500 dana može činiti dugim razdobljem, stručnjaci ističu da je uobičajeno da sateliti, pogotovo dobro dizajnirani vojni, u orbiti ostanu godinama pa i decenijama.

Prema službenim stranicama američkog vazduhoplovstva X-37B ima dve ključne misije: prva je testiranje višekratno upotrebljivih svemirskih tehnologija za buduća svemirska istraživanja, a druga je obavljanje eksperimenata koji se mogu vratiti na Zemlju i podrobnije analizirati.

Mada je ovo verovatno istina, nisu svi uvereni da priča tu završava jer američke vojne snage ne predstavljaju nikakve detalje o aktivnostima letelice u orbiti.

Tajnovitost vojske, kako je to već uobičajeno, pokrenula je brojna nagađanja i teorije zavere. Neki amateri promatrači satelita koji prate X-37B uočili su da se letelica prilikom najbližih preleta na visini od 350 km kreće između 43,5 sepeni severne geografske širine i 43,5 južne pa spekulišu da možda u to vreme nadgledanja područja Bliskog istoka.

Neki teoretičari zavera veruju da bi OTB mogla biti novo svemirsko oružje, međutim vojni zvaničnici takvu mogućnost odlučno odbacuju. Ima čak i onih koji tvrde da letelica pokreće potrese poput onog nedavno u Čileu.

Steven Aftergood, analitičar iz Federacije američkih naučnika, smatra da postoji par logičnih razloga za tajnovitost: jedan je onemogućavanje neprijateljskih država da osujete program ili smanje njegovu delotvornost, a drugi je da onemoguće druge da kopiraju tehnologiju.

Kako god bilo, malo je verovatno da će američka vojska u dogledno vreme otkriti svoje prave namere.

(Tportal)

Share this post: