MNOGE VRSTE CRNOG I HLEBA OD CELOG ZRNA SADRŽE VIŠE ŠEĆERA NEGO BELI HLEB

Koji je zdraviji?

Iako se protiv belog hleba već godinama vodi kampanja kao nezdravog, izgleda da njegova „zdravija“ alternativa i nije tako zdrava kako se prikazuje.

Naravno, problem je u šećeru na kojeg mnogi naučnici u poslednje vreme upozoravaju kao vrlo opasnog za zdravlje, u prekomernim količinama.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je pozvala ljude da prepolove količinu šećera kojeg dnevno unose.

Na primer, 1 kriška hleba može sadržati i do pola čajne kašičice šećera, dok SZO preporučuje da prosečna odrasla osoba unese do šest kašičica dnevno.

Stručnjaci britanskog Telegrapha analizirali su 15 tamnih i hlebova od celog zrna koji se prodaju u britanskim supermarketima, kao i ekvivalentne bele hlebove.

U 10, navodno zdravijih proizvoda, pronađeni su šećeri koji se prirodno ne nalaze u hlebu.

Proizvođači tvrde kako se šećer dodaje da bi se „zamaskirao“ gorak ukus brašna od celog zrna.

(Dnevno)

Share this post: