Na Krimu kompletiran sistem PVO, koji može da odbije sve vazdušne napade

Sistem Iskander

Na Krimu je kompletiran sistem protivvazdušne odbrane, koji može da odbije sve napade sredstava za vazdušni napad.

Sistem se sastoji od raketa malog dometa „Pancir-S” i raketa daljeg dometa tipa S-300PMU, rekao je agenciji RIA Novosti izvor u Južnom vojnom okrugu.

Prethodno je saopšteno da je posle prelaska Krima pod jurisdikciju Rusije imovina vojnih jedinica PVO Ukrajine nacionalizovana, većina ukrajinskih raketa nije prošla tehnički pregled i ne može se koristiti za odbijanje vazdušnih napada.

Nakon početka vojne operacije u Donbasu, proces predaje ukrajinske vojne imovine je zaustavljen.

U momentu ulaska Krima u sastav Rusije, protivvazdušna odbrana poluostrva sastojala se samo od brodova Crnomorske flote i diviziona PVO mornaričke pešadije Crnomorske flote.

Sagovornik agencije je posebno naglasio da su radi kompletiranja sistema PVO na Krim prebačeni avioni-presretači i mobilni sistemi tipa „Pancir”.

„Danas je PVO Krima sposobna da odbije kako raketne, tako i vazdušne napade na poluostrvo. Ona se sastoji od mobilnih sistema, aviona-presretača, koji se sada nalaze na Krimu, i brodova Crnomorske flote koji su sada integrisani u PVO Južnog vojnog okruga.

Redovno se održavaju vežbe i saradnja snaga.

U ovom trenutku protivvazdušna odbrana Krima čini snage u stalnoj pripravnosti, koje su sposobne da brzo i efikasno odbiju vazdušni napad” — rekao je sagovornik RIA Novosti.

(Fakti)

Share this post: