Naučnici konačno DOKAZALI: Namirnica koju koristimo SVAKOG DANA izaziva RAK!

Hrana za kancer?

foto: pixabay.com

Nakon devetogodišnjeg istraživanja, molekularni biolozi iz Belgije otkrili su da šećeri stimulišu rast tumora.

Njihovi rezultati, objavljeni u petak u časopisu „Nature Communications„, pomažu da se objasni zagonetka s kojom su se onkolozi decenijama susretali, piše „Business Insider“.

Većina ne-kancerogenih stanica u telu dobija energiju aerobnim disanjem, procesom koji uključuje transformaciju probavljene hrane u korisne molekule bogate energijom kroz niz hemijskih procesa koji zahtevaju kiseonik, a zatim ispuštanje ugljen-dioksida kao nusprodukt. Ali ne i ćelije raka.

Čak i kada je dostupno dovoljno kiseonika da razgrađuje glukozu i koristi je kao gorivo, ćelije raka bi radije dobile energiju iz fermentisanja šećera, što ima niži prinos energije od normalnih hemijskih reakcija. Taj fenomen naziva se „Warburg efekat„, piše „Business Insider“.

Istraživači iza nove studije posmatrali su ćelije kvasca u laboratoriji i utvrdili da njihov proces fermentacije – isti onaj koji ćelije raka preferiraju – zapravo stimuliše rast tumora. Njihovi nalazi upućuju na to da najčešći geni koji uzrokuju rak, „Ras proteini“, hrane agresivne tumore svojim unosom šećera.

Ukratko, šećer „budi“ postojeće ćelije raka, što im olakšava razmožavanje i ubrzava rast, tvrde naučnici.

– Hiperaktivna potrošnja šećera u kancerogenim stanicama dovodi do začaranog ciklusa dalje stimulacije razvoja i rasta raka – napisao je u saopštenju jedan od autora studije, belgijski molekularni biolog Johan Tevelejn, profesor na univerzitetu u u Leuvenu.

Biolozi veruju da ovo novo razumevanje kako međudelovanje šećera i raka ima „sveobuhvatne posledice“ za dalja istraživanja.

Prethodne studije pokazale su da bi tretmani raka mogli da iskoriste potrebu stanica za šećerima upotrebom ciljanih terapija, a ti istraživači smatraju da njihovi nalazi mogu pomoći onkolozima da stvore nove, prilagođene strategije prehrane za pacijente s rakom.

Naučnici upozoravaju da preostaje još mnogo posla, budući da još uvek nisu sigurni šta natera ćelije raka da se tako ponašaju.

(Blic.rs, Businessinsider.com)

Share this post: