Nema više tajni za SAD: Novi program je sposoban za snimanje 100 odsto telefonskih poziva svake zemlje

Nema više tajni

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) kreirala je novi kontrolni sistem pod imenom “ Mistik“ koji je sposoban da snima sve telefonske razgovore u bilo kojoj zemlji na svetu od interesa za Amerikance.

Pozivajući se na neimenovane izvore koji direktno poznaju sistem kao i dokumenta koje je obelodanio bivši službenik NSA Edvard Snouden, “Vašington post” navodi da se ciljani glas presretan upotrebom programa „Mistik“ koji je počeo da se primenjuje 2009. uz program „Retro“ kao alat za primenu.

Primena ovog programa 2011. dostigla je punu snagu, prenela je agencija Rojters.

Nadzorni sistem NSA koji je sposoban za snimanje „100 odsto telefonskih poziva ciljane zemlje“ može da reprodukuje glasove bilo kog poziva bez potrebe da osoba bude identifikovana unapred radi nadzora, a nijedan drugi program, do sada, nije mogao da „proguta“ celu telefonsku mrežu jedne zemlje.

Analitičari su preslušavali samo „delić od jedan odsto poziva“, mada je apsolutni broj komunikacije pod sistemom nadzora bio visok.

Svakog meseca su na prerardu i dugoročno skladištenje upućivani “milioni govornih isečaka ili „rezova“ za preradu i dugoročno skladištenje, naveo je “Vašington post” ne objavljujući detalje koji bi mogli da se iskoriste za identifikaciju zemalja u kojima je sistem nadzora radio ili gde je bilo predviđeno njegovo korštenje.

U saopštenju, portparol NSA Kejtlin Hajden odbila je da komentariše „konkretno navedene obaveštajne aktivnosti“ Agencije, ali je navela da su „nove ili pretnje u nastajanju često skrivene unutar velikog i složenog sistema savremenih globalnih komunikacija“.

Sjedinjene Američke Države moraju zbog toga da prikupe obaveštajne signale u „rasutom stanju u određenim okolnostima“ kako bi se utvrdila tačnosti pretnji, dodala je Hajden.

(Vašington post)

Share this post: