NIJE SVAKO MODERNO PAKOVANJE ZDRAVO: IZBEGAVAJTE OVU AMBALAŽU

Nije sva ambalaža zdrava

Poznato je da prerađena hrana baš i nije dobra, a police prodavnica prepune su hrane sa niskim udelom vitamina i minerala koje nas pumpaju štetnim mastima i ogromnim količinama natrijuma.

Međutim, to nije sve, jeste li ikada razmišljali o ambalaži takve hrane?

Sonja Lunder iz Radne grupe za zaštitu okoline (EWG) na tu temu kaže:

Činjenica je da hrana koju jedemo dolazi zapakovana u različite materijale, a stvari poput plastike mogu sadržati pet do 30 hemikalija ili komponenti. Mnoge od tih hemikalija, barem one koje znamo, su hemikalije koje utiču na naše zdravlje. Međutim, to se čini vrlo suptilno pa tako ta izloženost vrlo često prolazi nezapaženo„.

Evo nekoliko proizvoda koji posebno zabrinjavaju:

Konzervisana hrana

Brojna konzervisana hrana povezana je s BPA-om. BPA ili bisfenol koristi se kako bi se sprečilo rđanje i produžio rok trajanja. Međutim, sama materija se ponaša kao estrogen i otkriveno je kako može poremetiti hormonsku ravnotežu na testovima sprovedenim na laboratorijskim životinjama.

Može promeniti fetalni razvoj reproduktivnog sistema i mozga, ali i povećati rizik od raka dojke i prostate. Takođe se sumnja kako povećava verovatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti i dijabetesa.

Plastične posude za mikrotalasnu

Ako jeftine i nekvalitetne posude koristite za grejanje hrane u mikrotalasnoj pećnici, odmah prestanite. Kako navodi Lunder, zagrevanjem plastike može se promeniti molekularna struktura dopuštajući oslobađanje različitih hemikalija koje se onda apsorbuju u hranu.

Takođe, ne dajte ni da vas prevari natpis „sigurno za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici“ – to obično samo znači da se plastična posuda neće otopiti prilikom zagrevanja.

Vrećice za kokice koje se pripremaju u mikrotalasnoj

Te vrećice obložene su hemikalijama na bazi fluorida koji sprečava curenje ulja van vrećice. Međutim, kada se zagreju, te hemikalije mogu dospeti u hranu.

Poklopci za staklene tegle

Poklopci brojnih staklenih tegli povezuju se s BPA-om koji se koristi da metal ne zarđa. Kako kaže Lunden, mnoge tegle zagrevaju se i pečate kako bi se sterilizovale, što omogućava da BPA dođe u kontakt s hranom.

(Tportal)

[adsenseyu1]

Share this post: