NOVI AMERIČKI SNAJPER KOJI RAZMIŠLJA I NE MOŽE DA PROMAŠI

snajper

Američka vojska je kupila nekoliko novih pametnih pušaka, koje kada je meta odabrana, računaju sve faktore i automatski nišane, a vojnik treba „samo“ da povuče oroz.

Proizvođač oružja „Treking point“ iz Teksasa razvio je pušku sa kompjuterom u sebi koji, uzimajući u obzir sve spoljne faktore, može sam da nišani i prati mete.

snajper02

Oren Šojble, zadužen za marketing teksaške kompanije, potvrdio je da je američka vojska kupila nekoliko pametnih pušaka, vrednih 27.000 dolara, radi testiranja.

U nišanu se nalazi kompjuter sa „Linuks“ operativnim sistemom, povezan sa senzorima koji prikupljaju balističke podatke, poput atmosferskih uslova, nagiba, pa čak i blagog pomeranja Zemlje.

Nisan.jpg

Laserski senzor se koristi radi pronalaženja meta. Nakon njihove identifikacije, kompjuter će na osnovu dobijenih parametara izvršiti proračune.

Visokotehnološki nišan potom uzima sve faktore, poput vlažnosti vazduha, vetra i uobičajenog balističkog pada koji se očekuje kada se metak ispaljuje sa veće udaljenosti.

Puska, foto 1.jpg

Kada su svi proračuni gotovi vojnik će videti krstić koji mora da se potpuno podudari sa crvenom tačkom, koja predstavlja odabranu metu.

Dok se ne tačka i krstić ne podudare, oroz ne može da bude povučen.

Puska, foto 3.jpg

POGLEDAJTE VIDEO:

Share this post: