OBRT NA SUĐENJU: Vojska švercovala cigarete, a ne Cane Subotić

Crno na belo: Sudu dostavljeni papiri iz kojih se vidi da vlasnik fantomske firme „Sukses“, preko koje je krijumčaren duvan, nije Subotić, već vojnoobaveštajne strukture tadašnje SRJ.

Stanko Subotić Cane nije bio vlasnik fantomske firme „Sukses“, preko koje je, navodno, tokom devedesetih godina švercovan duvan iz Makedonije u Srbiju! Iza te firme stajale su vojnoobaveštajne strukture Savezne Republike Jugoslavije, piše u dokumentima koja su stigla u Specijalni sud u Beogradu!

Dokumenta na makedonskom jeziku, koja su u međuvremenu prevedena na srpski, Specijalnom sudu dostavio je izvesni Jordan Ristovski, koji je bio likvidacioni upravnik firme „Makedonija tabak“.

U jednom dokumentu, prikazanom juče u sudnici, koji nosi datum 18. januar 1996, piše da je doneta odluka o saradnji firme „Makedonija tabak“ s Vojskom Srbije preko firme“Sukses“.

Istim dokumentom ugovorena su i „uputstva za plaćanje“, a navodi se i da se plaćanje obavlja u gotovini. Inače, u optužnici se navodi da je vlasnik firme „Sukses“ Stanko Subotić Cane.

– Među dostavljenim dokumentima vidi se i da su makedonskoj policiji poslata obaveštenja da postoji sumnja da se preko firme „Sukses“, koja je vlasništvo vojnobezbednosnih struktura SRJ, švercuju cigarete u Srbiju – objašnjava izvor Kurira.

Verodostojnost dokumentacije koja je juče prikazana na suđenju Subotiću i njegovim saradnicima zbog sumnje da su švercom cigareta tokom devedesetih oštetili budžet Srbije za 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara osporio je zamenik specijalnog tužioca Saša Ivanić.

– Ne mogu se proveriti navodi iz dokumentacije. Iz nje proizilazi samo da je čovek koji više nije živ M. R. znao identitet čoveka koji se pojavljivao ispred vojnobezbednosnih struktura – rekao je Ivanić. Međutim, sudija Dragan Milošević odlučio je da na sledeće suđenje pozove i kao svedoka sasluša Ristovskog, koji je dokumentaciju doneo.

Advokat Radoslav Tadić, branilac Stanka Subotića, izjavio je juče da je neosnovana tvrdnja zamenika tužioca Saše Ivanića da je reč o dokumentaciji koja nije verodostojna.

– Dokumentacija je originalna, overena pečatom. Jasno je da je ovde reč o firmi i poslovanju koje nema veze s mojim klijentom, niti bilo kojim drugim okrivljenim – rekao je juče Tadić.

(Kurir)

Share this post: