Opasno mesto: Naša GALAKSIJA je puna nevidljivih neprijatelja

Lepota svemira

foto-ilustracija: pixabay.com

Ako ikada dođemo u fazu da krstarimo galaksijom kao u “Ratovima zvezda“ onda moramo biti jako oprezni jer je naš Mlečni put prepun crnih rupa.

Iako biste očekivali da je pun mističnih objekata, nova istraživanja pokazuju da u našoj galaksiji postoji oko 100 miliona crnih rupa!

“Uspeli smo da izračunamo koliko bi crnih rupa trebalo da postoji, a broj se završio u milionima – više nego što smo očekivali“, kaže Džejms Bulok, profesor fizike i astronomije na Univerzitetu Kalifornija.

Bulok kaže da su destruktivni predmeti u kosmosu postali česta pojava, a gravitacioni talasi koji nastaju sudaranjem crnih rupa su ih podstakli da utvrde njihov tačan broj.

“Otkrivanje gravitacionh talasa je velika stvar. Ali, onda smo pogledali detaljnije kako izgleda spajanje udruživanje dve ogromne crne rupe. Upravo nas je to i podstaklo da istražimo koliko su česte crne rupe ovih veličina i šta se dešva u slučaju njihovog spajanja“, rekao je on.

Većina crnih rupa nastaje kao rezultat kolapsa zvezde koja je završila svoj život.

Na osnovu onoga što se do sada zna, istraživači su uspeli da dođu do broja koliko crnih rupa koje usisavaju sve pred sobom postoji tamo gore.

(B92.net)

Share this post: